back to top
KezdőlapFormula 1Újabb F1-es szörnyszülött jöhet létre egy csapat és egy motor házasságából

Újabb F1-es szörnyszülött jöhet létre egy csapat és egy motor házasságából

-

Példátlan döntést hozhat meg az Alpine, amennyiben gyári csapatból privát csapattá minősíti át magát – ebben az esetben pedig a Renault istállója egy rivális márka motorjaink használatát is bevállalná.

Az autósport és a marketing megváltozott szemléletét mutatja, hogy napjainkban már a név sokkal többet számít, mint a termék: minden további nélkül viselheti egy F1-es istálló egy nagy autógyár nevét úgy is, hogy egy másik cég által épített erőforrást helyez a motorborítás alá, senki nem fog emiatt neheztelni rájuk. Az elsőszámú szempont az Alfa Romeo „visszatéréskor” is az volt, hogy lépten-nyomon az ő nevük legyen említve, a nagy tömegeket nem igazán érdekelte, hogy képükben továbbra is a Ferrari motorja által hajtott Sauberről van szó. A Ferrari és az Alfa Romeo közötti szoros szálakkal egyébként is meg lehetett magyarázni ezt a laza névhasználatot, és hasonló a helyzet jelenleg a Mercedes-motorokat használó Aston Martinnal is, hiszen ez a két márka is szoros partnerségben működik együtt az autóiparban.

Ennél már jóval furcsábban fog csengeni 2026-tól az Aston Martin-Honda. Talán még egy évtizeddel ezelőtt is, de az előző században biztosan lehetetlen volt elképzelni, hogy két egymástól független autógyártó ilyen marketingszempontból megmagyarázhatatlan szimbiózist vállaljon fel a versenypályán, vagy az üzlet bármely területén.

És talán nem is ők lesznek 2026 egyetlen „szörnyszülöttjei”: az Autosport értesülései szerint az Alpine-nál komolyan fontolgatják, hogy leállítják az új szabályrendszerre készülő motorfejlesztési programjukat, s két év múlva már privát csapatként lesznek jelen a Forma-1-ben.

A furcsa helyzet összefüggésben áll az Alpine elmúlt év során mutatott hanyatlásával, a személyzet szétforgácsolódásával, valamint azzal a ténnyel, hogy az istálló Renault-motorjai teljesítményben némileg elmaradnak a többi gyártó, a Ferrari, a Mercedes és a Honda mögött. Mivel nincs garancia a 2026-os feljavulásukra, a brit forrás szerint a Renault-nál komolyan felvetődött a kérdés, érdemes-e további hatalmas összegeket fektetni a motorfejlesztésbe. A hírek szerint pedig már fel is vették a kapcsolatot a többi gyártóval egy esetleges együttműködés lehetőségei kapcsán.

Ebben az esetben az Alpine, amely továbbra is a Renault csapata maradna (már az is példátlan, hogy 2021 óta nem a motor adja a gyári csapat nevét, hanem a cégcsoport sportautója), egy másik gyártónak fizetne az erőforrások használatáért.

Az utolsó oltsa le a villanyt? Újabb veterán szakembert rúgott ki az Alpine

Az Autosport sorra veszi, melyik motor lehetne a legvalószínűbb beszállító, amennyiben a Renault végül ezt az utat választja. A 2026-tól első alkalommal saját motort építő Red Bull ideális partnernek tűnik abból a szempontból, hogy minimalizálná a rivális gyártók közötti konfliktust. A Red Bull nem az autópiacra, csakis a Forma-1-be gyártja a motorjait, vagyis ilyen tekintetben nem közvetlen rivális a két cég. Úgy nézve persze mégis furcsa lenne az együttműködés, hogy 2018-ig még a Renault látta el motorokkal a Red Bullt, most pedig megfordulna a helyzet – ilyen szövevényes szálakra, ahol az ügyfél és a gyártó szerepe felcserélődik, a Formula E-ben láthattunk korábban néhány példát. Ugyanakkor Christian Horner nemrég arról beszélt, a Red Bull az első évében nem tervez saját két csapatán túl másoknak is erőforrásokat szállítani.

A Mercedesnek felszabadul a kapacitása egy negyedik csapat ellátására is, miután az Aston kiszáll a partnereinek köréből, ha viszont senki nem vállalkozna önként az Alpine kisegítésére, akkor a szabályok a legkevesebb partnerrel rendelkező gyártót köteleznék majd erre, amely 2026-ban a Honda és az Audi lenne egy-egy csapattal – utóbbi felé viszont új érkezőként nem támasztana ilyen követelményt a sport, így ebben az esetben az Alpine-Honda névkombinációval kellene megbarátkoznunk.

Hogy milyen gyorsan változnak a dolgok a Forma-1-ben, azt jelzi, hogy két hónappal ezelőtt az Autosport még a fenti okfejtés fordítottjáról szóló beszélgetéseket neszelte meg a paddockban: áprilisban még annak lehetősége merült fel, hogy az Alpine csapatként szállna ki a sportból, eladná nevezési jogát egy érdeklődőnek (akár az Andrettinek), ám vállalást tesz, hogy a motorprogramját még néhány évig folytatja az új szabályrendszer alatt is.

Négy futam a mélyben elég volt – máris eladósorba került az Alpine?