back to top
Kezdőlape-MobilityAz Envision szeretné tisztázni a szabályokat Buemi büntetése után

Az Envision szeretné tisztázni a szabályokat Buemi büntetése után

-

Az Envision csapatvezetője, Sylvain Filippi, zavart és mérges a Hyderabady-i E-Prix után, kiosztott büntetés miatt, amit Buemi-re osztott ki az FIA.

Buemi a harmadik helyen ért célba Jean-Éric Vergne és a csapattársa Nick Cassidy mögött, ami azt jelentette, hogy az elmúlt négy verseny alatt ez már a második pódiuma volt. Viszont nem sokáig örülhetett az eredménynek, ugyanis a felügyelők egy áthajtásos büntetést osztottak ki rá, ami a verseny vége miatt egy 30 másodperces büntetéssel tettek egyenlővé. Az ok az „energia túlhasználtsága” volt. Ezzel a harmadik helyről a 15. helyre esett vissza.

Az Envision hosszas vitát folytatott a felügyelőkkel, miután megkapták a szankciót, amely a szabályos használatban megengedett 300 kW-os teljesítményt meghaladó túlteljesítményt jelentett, és óvást nyújtottak be ellene.

Mielőtt az óvás benyújtották, Filippi elmondása szerint nem léptek ki a határon.

„Soha sem léptük túl a 300kW-ot. Volt egy abnormálisan viselkedő cellánk az egyik akkumulátorban, ami azt jelentette, hogy az akkumulátor által leadható teljesítmény jóval alatta volt. A rendszer mindent megtett, hogy a 300 kW alatti teljesítmény körül maradjon, de ez nyilvánvalóan teljesen abnormális viselkedés, ilyet még sosem láttunk.”

Ebben a szezonban ez csak a második alkalom, hogy ilyen forgatókönyv történt, miután Dan Ticktumot megbüntették egy hasonló incidensért a mexikóvárosi futamon.

Filippi fenntartotta, hogy nem volt még ehhez hasonló eset, ezért ez az egyik ilyen új Gen3-as dolog, amit még soha senki nem látott.

„Nem vagyunk nagyon boldogok, mert a büntetés olyan volt, mintha előnyre tettünk volna szert, miközben hátrányban voltunk.”

„Ami egyértelműen nem helyes, amit szerintem bárki megérthet, az az, hogy ez egy kemény sportbüntetés. Úgy büntettek meg minket, mintha nagy előnyre tettünk volna szert, miközben soha nem tettünk szert semmiféle előnyre, épp ellenkezőleg, masszívan alulteljesítettünk, mégis megkaptuk a büntetést.”

A felügyelők döntése alapján, a büntetést azért szabták ki, mert megsértették a 2022/2023-as Formula E sportszabályzat 27.10-es cikkelyét, ami az „általános autós és személyzeti követelményekre” vonatkozó tágabb cikkelyt érinti.

„A rendelkezésre álló teljesítmény szintje fokozatosan csökken, ahogy a RESS max cellahőmérséklet eléri [sic] a maximumát, ahogyan azt az FIA Supplier Battery Software Implementation Guide (FIA Beszállítói akkumulátor szoftver implementációs útmutatója) leírja.”

Buemi korábban elmondta, hogy szerinte az utolsó három-négy körben hiányzott egy kis erő a kanyarokból kijövet.

„Nem volt nagy, de úgy éreztem, hogy nincs meg a teljes erőm. Nyilvánvalóan az akkumulátor lemerült, ami egyértelműen egy probléma. Semmit sem tudtunk tenni ellene.”

„Túlzásba vitték az áthajtást, amikor alapvetően az elmúlt három-négy kört kevesebb erővel vezettem.

„Csak a végére akarok járni a dolognak, de igazságtalanságnak tartom, ha sportbüntetést kapok azért, mert kevesebb volt a teljesítményem. Úgy gondolom, talán különbséget kellene tenni, ha előnyre teszel szert, vagy ha nem. Ha nem szereztél előnyt, akkor szerintem a büntetés nem lehet sportbüntetés.”

Míg Cassidy a második Hyderabady-i E-Prix-en, addig Buemit megbüntették