back to top
KezdőlapFastest SlapA román miniszterelnöknek fontosabb volt a Kanadai Nagydíj, mint az EP-választás

A román miniszterelnöknek fontosabb volt a Kanadai Nagydíj, mint az EP-választás

-

Az autósport és a politika iránt egyaránt érdeklődőknek nehéz döntést kellett meghozniuk vasárnap este, hogy a Kanadai Nagydíj vagy az európai parlamenti választások, illetve adott esetben az eggyel egyidőben zajló helyhatósági választások fejleményeit kövessék-e. Marcel Ciolacu román miniszterelnök szavazata Montrealra ment.

Bizonyára sokan voltak az Európai Unió állampolgárai közül, akik a hétvége során a Kanadában versenyző F1 és az EP-választások történéseit is nagy érdeklődéssel figyelték, és a futam alatt olykor rá-rápillantottak a választási műsorokra. Számukra szerencsés időzítés volt, hogy a szavazás eredményeit csak több mint egy órával a futam leintése után hozták nyilvánosságra, de a választási verseny érdekeltjei azért jóval nehezebben tudták összeegyeztetni a két eseményt.

Az F1-es közösséget is bejárta a romániai Antena 3 televíziós csatorna választási műsorának azon jelenete, amikor a műsorvezető élő adásban odamegy Románia miniszterelnökéhez, Marcel Ciolacuhoz abban a hitben, hogy ő is a választási műsort nézi nagy beleéléssel a telefonján, ehelyett viszont a politikus lelombozóan közli, hogy a Kanadai Nagydíjat követi, amely akkor éppen pár perce rajtolt el, a rajt pedig az egyik legfontosabb része a versenynek.

Ciolacunak tényleg nem volt oka a választási eredmények miatt aggódni, hiszen politikai közössége, a Szociáldemokrata Párt (PSD) minden más riválisánál több, 11 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, s hárommal növelte is képviselőinek létszámát a 2019-es választásokhoz képest. A PSD a helyhatósági választásokon is fölényes győzelmet aratott.