back to top
KezdőlapFastest SlapMario Andretti kijelölte, melyik amerikai pilótát nézné meg a Forma-1-ben

Mario Andretti kijelölte, melyik amerikai pilótát nézné meg a Forma-1-ben

-

Az Egyesült Államok utolsó F1-es bajnoka, Mario Andretti a fia csapatából választana versenyzőt az ország képviseletére Európában.

Az utolsó Scott Speed volt, aki teljes szezont futott az F1-ben, még 2006-ban. 2007 második felére kirúgták, míg utódja Alexander Rossi csak pár versenyt teljesített 2015-ben a Manorral.

A Forma-1 nemrég bejelentette, hogy 2022-től Miamiban is lesz verseny, ennek ellenére továbbra sem tűnik úgy, hogy amerikai versenyzőt látunk majd a mezőnyben.

„Szerintem nagyon jó lenne.” – nyilatkozta Andretti. – „Ez az egyik legnagyobb piac, amit az F1 nem hódított meg. A nézettségi adatokból is látszik, nem akkor az érdeklődés, mint amekkorát gondolnánk, hogy az F1 megkap.”

2016 óta a Haas révén csapattal már rendelkeznek a királykategóriában, de ez Andretti szerint nem elég.

„Ha lenne amerikai versenyző, az segítene a piacon, és előremozdítaná a dolgokat. Ez pedig az Forma-1-nek is jó lenne.”

Az Arrow McLaren SP pilótája, az Európát is megjárt Pato O’Ward akár tesztlehetőséghez juthat nemsokára, Zak Brownnal kötött fogadásának köszönhetően.

A bajnok azonban az Andretti Autosport pilótáját, Colton Hertát látja a legalkalmasabbnak. A már említett Rossi csapattársa már rögtön első szezonjában két versenyt tudott nyerni, tavaly pedig harmadik lett a bajnokságban.

„Még fiatal gyerekként az apja Európába küldte, ahol Formula 3-ban ment. Ismeri a pályák nagy részét, és azóta sokat fejlődött.” – fejtette ki döntését Andretti.

„Már újonc szezonjában megmutatta, mit tud. Austinban két nagyon erős versenyzőt előzött meg. Egész verseny alatt tartotta Will Powert és Scott Dixont. Nagyon szívesen látnám őt ott, mert az amerikaiaknak az F1 olyan, mint az olimpia.”

Az Egyesült Államok visszatérése, 2012 óta Austin stabil és szeretett helyszíne a Forma-1-es naptárnak. Andretti az azóta hozott intézkedéseket méltatja az amerikai helyzet javulásának szempontjából.

„A Liberty sok jó dolgot tett az F1-gyel, például a netflixes sorozatot. Az csodákat tett annak érdekében, hogy az emberek megértsék, miről is szól ez az egész.”