back to top
KezdőlapFormula 1Sainz logikája: Jobb vagyok Hamiltonnál, de ő a valaha volt egyik legjobb

Sainz logikája: Jobb vagyok Hamiltonnál, de ő a valaha volt egyik legjobb

-

Carlos Sainz azt mondja, megbékélt azzal a tudattal, hogy nem lesz világbajnok a Ferrarinál, és azzal is, hogy Lewis Hamiltont nála vonzóbb ajánlatnak találta a csapat. Idén azonban még hajtana a győzelmekért, mert nem tudja, mikor lesz rá legközelebb esélye.

11 futam van hátra Sainz ferraris karrierjéből, a szezon végén ugyanis távoznia kell a csapattól, lezárva ezzel négyéves együttműködését a Scuderiával. A csapatnál töltött eddigi 77 versenyéből csak hármat tudott megnyerni (2022-ben Silverstone-ban, 2023-ban Szingapúrban és idén Melbourne-ben), ami bizonyosan kevesebb, mint azt az első szerződésének aláírásakor remélte, ám érzése szerint mindent kihozott a lehetőségeiből a jobbára Red Bull-uralommal telt évek során. Elfogadta, hogy nem lesz világbajnok a Ferrarival.

„Igen-igen, különösen miután rájöttem, hogy nincs olyan autóm, amivel világbajnoki címet lehet nyerni. Miután eljön ennek a felismerésnek a pillanata, az ember meg tud békélni magával. Ha az évek során lett volna bajnokesélyes autóm, és így sem tudtam volna címet nyerni, sokkal nehezebb lenne most elfogadnom a helyzetet. De pozitívan is tekinthetjük mindezt: olyan autóm volt, amivel nyerhettem pár versenyt, és én nyertem is pár versenyt. Emellett voltak rajtelsőségeim és számos dobogóm” – fogalmazott a spanyol GQ kérdésére Sainz, aki továbbra sem döntötte el, hogy hol fog versenyezni 2025-ben, de kicsinek tűnik az esélye egy hasonlóan versenyképes autóra.

Az állásukért küzdő versenyzőket is kiakasztja Sainz, egy kivétellel

„Ki kell használnom, hogy idén olyan autóm van, amellyel szerezhetek még néhány dobogót – vagy egyes napokon, amikor minden a helyén van, akár győzelmet is. Élnem kell ezzel a lehetőséggel, hogy a dobogókért és a győzelmekért harcolhatok, mert nem tudom, jövőre lesz-e még rá esélyem.”

2025-re Hamilton érkezik Sainz helyére az F1 történetének egyik legizgalmasabb átigazolásának keretében. A spanyol azt is elfogadta, hogy marketingértékben nem versenyezhet a hétszeres világbajnokkal, ugyanakkor képességekben nem tartja őt jobbnak önmagánál. Ez derült ki, amikor kertelés nélkül nekiszegezték a kérdést: jobb versenyző nálad Lewis Hamilton?

„Őszintén, nem hiszem, nyilvánvalóan nem. De ha megkérdezzük a másik 18 versenyzőt, ők is ugyanezt fogják válaszolni. Úgy gondolom, hogy én lennék a legjobb választás minden Forma-1-es csapat számára, mert ha nem ez lenne a hozzáállásom, nem lenne meg bennem ez a versenyszellem, akkor nem is lennék Forma-1-es versenyző” – mondta.

„Mindezzel együtt megértem a Ferrari döntését, hiszen lehetőségük nyílt megszerezni egy hétszeres világbajnokot, és mindent, ami ezzel együtt jár. Emiatt nem is fáj annyira, ha visszatekintek rá. Elvégre nem arról van szó, hogy egy bármilyen másik versenyzőre cserélnek le, hanem a sport egyik, ha nem a legjobb versenyzőjére. Úgy vagyok vele, hogy ha át kell adnom a helyem valaki másnak, akkor ő legyen az.”

Sajtó: Hamilton után Russell is távozhat a Mercedestől, ha Sainz nem áll kötélnek