back to top
KezdőlapFormula 1Veszélyes elegy teheti izgalmassá a Kanadai Nagydíjat

Veszélyes elegy teheti izgalmassá a Kanadai Nagydíjat

-

Az F1-es Kanadai Nagydíj idejére esőt, záporokat jósol a meteorológia, mindhárom nap folyamán bezavarhat az időjárás a pályán zajló eseményekbe.

A Kanadai Nagydíj helyszíne a Szent Lőrinc-folyóra épített mesterséges szigeten, az Île Notre Dame-n fekszik (érdekességképp: az építéséhez 15 millió tonna kifúrt kőzetet szállítottak ide a montreali metró építési területéről), ezért a pálya szinte teljesen sík, nincsenek rajta számottevő emelkedők és lejtők, így a csapadék nehezebben folyik le róla.

Ami pedig bármikor várható a hétvégén, a meteorológiai előrejelzés szerint ugyanis péntektől vasárnapig folyamatosan fennáll az eső lehetősége, a legnagyobb valószínűséggel szombaton. A levegő hőmérséklete 20 °C körül alakulhat. Ráadásul az egész pálya új burkolatot kapott, ilyenkor a benne lévő friss bitumen és olaj miatt még csúszósabbá válik a felülete esőben; többször láttunk példát erre az elmúlt években (akár a 2020-as Török Nagydíjon).

Kérdés, hogy a lehulló csapadék mennyisége és a látási viszonyok mennyire zavarják meg a pályán zajló eseményeket – annyi biztos, hogy a 2011-es Kanadai Nagydíj emlékezetes négyórás maratonja nem ismétlődik meg, hiszen azóta szabályba iktatták, hogy a rajt tervezett időpontja és a leintés között legfeljebb három óra telhet el. A 2022-es montreali időmérőt szintén esőben tartották, az viszonylag simán lement.

Idén eddig Japánban és Kínában a pénteki napba kavart bele az időjárás, és az F1-es esőgumik teljesítményére változatlanul sok panasz érkezik. A látási viszonyok javítása érdekében az elmúlt időszakban többféle megoldással kísérletezett az FIA, de a legutóbbi, a kerekeket teljesen elfedő próbálkozás is zsákutcának bizonyult.

A Red Bull szakított az identitásával, fél kockáztatni?