back to top
KezdőlapFormula 1Kell aggódnia a Ferrarinak Hamilton időmérős formája miatt?

Kell aggódnia a Ferrarinak Hamilton időmérős formája miatt?

-

Lewis Hamilton 40 évesen vág bele F1-es karrierje következő szakaszába a Ferrari pilótájaként, és bár bizonyította, hogy a futamgyőzelmekre még mindig veszélyt jelent, egyes képességek az évek múlásával óhatatlanul is megkopnak.

Adatokkal is alátámasztható az alapvetés, hogy a hosszú ideig sikeres versenyzők a karrierjük végéhez közeledve rendszerint jobban brillíroznak a versenyeken, mint az időmérőkön – az egyetlen kvalifikációs kör tökéletes összerakásához szükséges élesség talán kissé már megkopik a 40. életév felé közeledve, ám a tapasztalat segíthet a futamok jobb kivitelezésében.

Több versenyzőnél elbillen a mérleg nyelve a pole-pozíciók vagy a futamgyőzelmek irányába a karrierjük egészét tekintve: Ayrton Senna például időmérőből lényegesen többet nyert, mint versenyből (65-41), Michael Schumachernél viszont pont fordított a helyzet (68-91). Hamilton sokoldaúságát emeli ki, hogy bár mindenkinél több pole-t és győzelmet szerzett, a két szám karrierje minden pontján nagyon közel maradt egymáshoz, jelenleg 104 rajtelsősége mellé 105 futamgyőzelem társul.

Igaz viszont, hogy az időmérőkön idén észrevehetően visszaesett a teljesítménye: míg 2022-ben legyőzte csapattársát, George Russellt ebben a tekintetben is, tavaly pedig egyenlő mutatóval zártak, idén eddig a fiatalabb brit 10-4-re vezet – ami ennél rosszabbul is festett, mielőtt Hamilton a Hungaroringen és Spában kozmetikázott kicsit az arányon.

A Mercedesnél nincs egyetértés abban, miért hagyja el őket Hamilton

Hamilton jövő évi csapatfőnökét, Frédéric Vasseurt az olasz Sky Sports arról kérdezte, nem tart-e attól, hogy a hétszeres világbajnok személyében a kvalifikációkra már nem egy olyan éles pilótát kap, mint amire számított.

„A szezon kezdete óta mindenki arról beszél, hogy Russell gyorsabb Hamiltonnál, de idáig ő az, aki több pontot szerzett a Mercedesnek – mutat rá Vasseur a tényre, ami még Russell spái kizárása nélkül is igaz lenne. – Hatékonyság szempontjából így ő egy nagyon jó viszonyítási alap. Tisztában vagyunk vele, mennyi pozitívummal jár majd a Ferrarinál Lewis érkezése, például a kiterjedt Forma-1-es tapasztalata miatt.”

A kontraszt mindenesetre érdekes lehet jövőre a Ferrari két pilótája között, hiszen Charles Leclerc éppen olyan pilóta hírében áll, aki sokkal inkább szombaton tündököl: 25 pole-t szerzett már mindössze 6 futamgyőzelme mellé. Emiatt a monacóit olykor megtalálják kritikák a versenytempója miatt, amit az elmúlt években még lehetett az időmérőkön rendszerint jobban működő Ferrari sajátosságaival magyarázni, idén azonban, amikor a csapat kifejezetten hangsúlyozza, hogy fordított az autó ezen jellegzetességén, már furcsán hatott, hogy Leclerc Spában nem tudta győzelemre váltani a rajtelsőséget.

Vasseur azonban a pilótájának versenytempóját érő támadásokat is könnyen lesöpri: „Charles szembesült néhány problémával az elmúlt hétvégék során, de továbbra is jó formában van, és az igazság az, hogy olykor közösen lőttünk túl a célon.”

A Ferrari lecsaphat a szakemberre, aki vakvágányra vezette a Mercedest