back to top
KezdőlapFormula 1Hülkenberg szerint az idei autók "rohadt gyorsak" lesznek

Hülkenberg szerint az idei autók „rohadt gyorsak” lesznek

-

Nico Hülkenberg meg van győződve arról, hogy az F1 idén induló új korszaka, az új szabályokkal „rohadt gyors” autókat eredményez majd 2022-ben. Pedig sokan arra számítanak, hogy az új autók valamivel mindenképp lassabbak lesznek elődeiknél.

Hülkenberg 2019 óta nem versenyzett „főállásban” az F1-ben, miután a Renault-tól távoznia kellett, 2020-ban két versenyen helyettesített a Racing Point színeiben, tavaly pedig tartalékosként szolgált az Aston Martinnál. Ez utóbbi szerepkörben, a szimulátoros munkák áltak a német pilóta ízelítőt kapott abból, hogy mire számíthat az idei szezonban a 2022-es autóktól.

Az eddigi feltételezések szerint az autók kezdetben néhány másodperccel lassabbak lesznek, de Hülkenberg szerint a tempójuk meglepőnek bizonyulhat, és „a versenyzők képességei és tehetsége… ismét nagyobb jelentőséget kap”.

A LinkedInen megjelent „Hulk Report” című rovatában Hülkenberg azt mondta: „Az volt a céljuk (az F1-nek), hogy (az autó) egy kicsit lassabb legyen, nagyobb kihívást jelentsen vezetni, hogy inkább a versenyzőkre koncentráljunk, akik képesek különbséget jelenteni, és ne az autó teljesítménye és az aerodinamika domináljon.”

„Az első tapasztalataim alapján azonban az új autók rohadt gyorsak, és nem feltétlenül lassabbak, mint az előző generáció. A vezetési élmény sem változott olyan sokat, legalábbis a szimulátorban.”

„Nagyon érdekes lesz látni, hogy ezek az autók valóban jobban tudják-e követni az előttük haladó autót.”

„A szimulátorban a kanyarsebességek rendkívül magasak, így a ‘piszkos levegő’ kockázata még mindig adott, és nehéz elképzelni, hogy ilyen sebességnél könnyű lesz kényelmesen követni egy másik autót.”

„Mindenesetre remélem, hogy (pozitívan) meg fogunk lepődni. Amint elkezdődik a szezon előtti tesztelés, a versenyzők és a csapatok megtudják, hogyan viselkednek valójában az autók a pályán.”

Marad a sorrend?

Hülkenberg nem számít túl sok változásra a csaptok sorrendjét illetően, annak ellenére sem, hogy a mezőnyvégi csapatok reményüket fejezték ki, hogy tiszta lappal kezdhetnek idén és változhat a helyzetük.

„Én is kíváncsian várom, hogy melyik csapat és melyik versenyző kezd a legjobban” – tette hozzá Hülkenberg.

„Itt válik majd el az ocsú a búzától, és azok a srácok, akik gyorsan tanulnak, gyorsan és jól alkalmazkodnak az új körülményekhez, kezdetben az élen lesznek.”

„Később az év során a dolgok változhatnak, mert ez egy hatalmas tanulási folyamat lesz mindenki számára. A fejlesztési versenyben lévő csapatok mozgatják majd a sorrendet egy ilyen hosszú szezonban.”

„Túl korai lenne még jóslatokba bocsátkozni, bár nagyon meglepődnék, ha az előző évek top csapatai nem lennének az élmezőny közelében.”

Forrásgpfans.com