back to top
KezdőlapFormula 1Még el sem rajtolt élete első futamán, máris bemószerolták az F1 legfrissebb...

Még el sem rajtolt élete első futamán, máris bemószerolták az F1 legfrissebb debütánsát

-

Közvetlenül az Olasz Nagydíj rajtja előtt a hosszú évek óra szakkommentátorként dolgozó Martin Brundle-nak feltűnt, hogy a két Sauber elég lassan állt fel a rajtrácsra. Valtteri Bottas azonban már akkor az élete első versenyére készülő Franco Colapintóra hárította a felelősséget, és jelentette is a sportfelügyelőknek az argentin versenyző tettét.

A Logan Sargeant helyén bemutatkozó Franco Colapinto tisztességgel lehozta pályafutása első F1-es futamát. Az Olasz Nagydíj időmérőjén a tizennyolcadik helyet szerezte meg, másnap a pontszerzéstől sem volt messze: csupán 13,006 másodperccel maradt el Kevin Magnussen utólagos idejétől a tizenkettedik helyen, csapattársátló, Alexander Albontól pedig 13,852 másodpercet kapott.

Ugyanakkor a felvezető kör elején nem mindent csinált jól, legalábbis Valtteri Bottas szerint. Az egész azzal kezdődött, hogy a finn versenyző és csapattársa, Csou Kuan-jü meglehetősen lassan foglalták el a rajtpozícióikat az utolsó két helyen, és ez Martin Brundle-nak, az évtizedek óta szakkommentátorként tevékenykedő korábbi F1-es pilótának is feltűnt.

A rajtrács elején lévőknek elég sokáig kell álldogálniuk – jelentette ki a Sky Sports közvetítésében. – Zandvoortban is az volt a probléma, hogy nem vittek elég hőt a hátsó gumikba, a várakozás pedig nem segít a rajtrács első sorában lévő McLarennek. Ez túl sokáig tart. Erről igazán beszélniük kellene a versenyzői eligazításon. Túlságosan sokáig tart, amíg a hátsó sorban felsorakoznak.”

Leclerc csodát tett és szívességet adott Verstappennek az Olasz Nagydíjon

A McLarenek végül a rajtnál megőrizték az első két helyet, ráadásul a sorrend sem változott Lando Norris és Oscar Piastri között az első métereken. Bottas szerint ugyanakkor nem ő vagy Csou késleltette a rajtot, hanem a közvetlenül előlük induló Colapinto, és ennek már a rádióban is hangot adott. „A szabályok alapján [túl] nagy volt a különbség a közvetlenül előttem haladó és az őelőtte lévő között – közölte versenymérnökével, Steven Petrikkel, akinek a visszakérdezésére megerősítette korábbi állítását. – Igen, nagyon lassú volt.”

Alighanem a rajongók számára is jól ismert szabály, hogy a biztonsági autós fázis során a kocsik között nem lehet tízautónyinál nagyobb távolság. Csakhogy most természetesen a felvezető körről volt szó, amelynek kapcsán a sportszabályzat nem fogalmaz ennyire egyértelműen. „A felvezető kör alatt tilos a próbarajt, és a lehető legszorosabban kell maradni” – olvasható a 44.8-as cikkelyben.

Bottas ezzel együtt megpróbált hasznot húzni az esetből, és már azelőtt feljelentette Colapintót, hogy az érdemben megkezdte volna élete első F1-es viadalát. Persze végül nem büntették meg, de a finn versenyzőnek meg kellett próbálnia. „Nem tudom, miért volt ekkora a különbség – fogalmazott. – Nyilvánvalóan ez az első alkalma, és biztos vagyok benne, hogy tanulni fog belőle. Csak azért jelentettem, mert ha büntetést kap, talán nyerünk egy pozíciót. Ez része a játéknak.”

Ilyen volt a monzai F1-es hétvége egy díjnyertes fotós képein keresztül (galéria)