back to top
KezdőlapFormula 1Olyan F1-es versenyt rendezhetnek az idei szezon végén, mint még soha

Olyan F1-es versenyt rendezhetnek az idei szezon végén, mint még soha

-

Egyre komolyabban veszik a Forma-1 vezetői azt a problémát, hogy a jelenlegi szabályok mellett a fiatal versenyzők alig kapnak vezetési lehetőséget az autókban a lehetséges debütálásuk előtt. Egy forradalmi ötlet jegyében a szezon végén külön versenyt rendezhetnek az ifjú növendékek számára F1-es autókkal.

Az F1 Bizottság legutóbbi ülésén már több lehetőséget is komolyan fontolóra vettek a csapatok, az FIA és a Liberty Media képviselői arra, hogyan adjanak a jelenleginél több vezetési lehetőséget F1-es autókban a sportba igyekvő fiatal versenyzők számára. A mostani szabályrendszer, a tesztkorlátozások mellett ugyanis ennek lehetőségei erősen limitáltak, a csapatokat csupán arra kötelezik, hogy egy szezon során két szabadedzésen adják át egyik autójukat egy legfeljebb két F1-es nagydíjrészvétellel rendelkező pilótának, illetve a szezon végén, Abu-Dzabiban zajló teszten kell egy újoncot egy napra bevetni.

A MotoGP-ből próbáltak átültetni egy érdekes ötletet az F1-be

Ezen felül privát teszteken gyűjthetnek csak tapasztalatot a fiatalok, de itt két évesnél újabb modelleket nem használhatnak – és csapatfüggő, hogy ki mennyi ilyen lehetőségbe fektet be saját neveltjei esetében.

Az F1 vezetői között felmerült ötletként az is, hogy szabadkártyás indulóként egyes csapatok egy harmadik autót is indíthassanak bizonyos hétvégéken fiatal versenyzőik számára, de ezt gyorsan elvetették, logisztikailag ugyanis nehezen lenne megvalósítható, hiszen a csapatoknak egy harmadik autóba is erőforrást kellene fektetniük. Az az javaslat viszont továbbra is él, sőt egyre nagyobb támogatást kap, hogy az év végi abu-dzabi teszt keretében egy rövid versenyt is lebonyolítsanak a fiatalok számára, amely során az idei F1-es autókban ülve küzdhetnének meg egymással.

„Az asztalon van egy terv, miszerint egy sprintversenyt rendeznénk a fiatal versenyzőknek Abu-Dzabiban” – erősítette meg az F1 vezérigazgatója, Stefano Domanicali az Olasz Nagydíj előtt az Autosportnak. – A cél az, hogy a Yas Marina-i teszt során olyan lehetőséget adjunk a fiataloknak, amely során kitűnhetnek és tapasztalatot gyűjthetnek, nemcsak a teszten való részvétel, hanem valamilyen versengés formájában is. Ez segítené őket abban, hogy jobban felkészüljenek a következő lépésre. Szeptember végégi átbeszéljük a részleteket, hogy kiderüljön, mennyire megvalósítható ez az elképzelés.”

Egy ilyen újoncverseny szabályai persze még nincsenek véglegesen lefektetve, így egyelőre az sem eldöntött, hogy már idén megvalósítható-e, illetve hogy hány autó állhatna fel egy ilyen rajtrácsra. A csapatok hagyományosan mindkét autójukat bevetik ezen a szezon végi teszten, de míg az egyikben az újoncok edzenek, a másikat aktív pilótáik a következő év Pirelli-gumijainak tesztelésére használják. Így talán húsz, de lehet hogy csak tíz autó vághatna neki az újoncversenynek. Ha már idén valósággá válik az elképzelés, azzal a jövőre debütáló Jack Doohan, valószínűleg debütáló Andrea Kimi Antonelli és a még csak egy F1-es rajttal rendelkező Oliver Bearman is fontos gyakorlási lehetőséget kaphatna a 2025-ös éles bevetésekhez.

Már olimpián is nyert, de most Fangio és Reutemann nyomába kell erednie az új F1-es pilótának