back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen megint mindenkit felfal a büntetése után is? – Hamilton, Norris és...

Verstappen megint mindenkit felfal a büntetése után is? – Hamilton, Norris és Piastri nem ért egyet

-

Max Verstappen büntetése miatt csak a 11. helyről rajtol a Belga Nagydíjon, de a Red Bull ezen a hétvégén mutatott formája alapján nem kizárható, hogy onnan is az élre tud majd törni. Mit gondolnak erről a riválisok, és maga a holland?

A Red Bull háromszoros világbajnoka kísértetiesen hasonló helyzetbe került Spában ahhoz, mint amiben 2022-ben és 2023-ban is találta magát, hiszen az előző két évben egyaránt erre a hétvégére cserélt autójában a csapat büntetést érő technikai komponenseket, s emiatt veszítette el a pole-t. Két éve a 14., tavaly a 6. rajthelyről nyerte meg a futamot simán, különbség azonban, hogy míg az előző alkalmakkor a Red Bull egyértelműen kimagasodott a mezőnyből, addig idén néhány hónapja ez már nem elmondható: a Mercedes és a McLaren is felkapaszkodott rájuk, itt ráadásul a Ferrari is veszélyes lehet, elvégre Charles Leclerc örökölte meg a rajtelsőséget.

Az időmérő vizes pályáján egyértelműen a Red Bull csomagja működött a legjobban, a rajtrácson Verstappen előtt állók között pedig megoszlanak a vélemények abban, hogy a holland egy várhatóan száraz futamon veszélyt jelenthet-e rájuk, illetve a győzelemre. A harmadik helyről induló Lewis Hamilton a pesszimisták közé tartozik.

„Max nagyon gyorsan keresztül fog jönni, az ő autójuk a leggyorsabb ezen a hétvégén, vagy legalábbis azonos szinten van a McLarennel. Nekünk az lesz a dolgunk, hogy leszegett fejjel próbáljuk megőrizni a pozíciónkat. Majd meglátom, hogy tudom-e tartani a lépést az előttem állókkal, de remélem, hogy a változtatások, amiket elvégeztünk, be fognak válni” – mondta a Mercedes pilótája az F1 hivatalos csatornájának.

Az egy hete a Hungaroringen az első sort kisajátító McLareneknek, Lando Norrisnak és Oscar Piastrinak ezúttal csak a 4. és az 5. hely jutott, a friss futamgyőztes ausztrál viszont magabiztosan beszélt nyerési esélyeiről.

Verstappen mehet a mezőny sűrűjébe, Leclerc pole-t szerzett, Pérez feltámadt az esős Spában

„Igen, továbbra is úgy gondolom, hogy harcolhatunk a győzelemért holnap, a tempónk erős volt szárazon, és úgy tűnik, hogy a verseny is száraz pályán fog zajlani. Persze megnehezíti az életem, hogy ezúttal egy kicsit hátrébbról rajtolok, de mégis jó formában érzem magunkat ahhoz, hogy a győzelemért menjünk.”

Piastrihoz képest Norris azért már valamivel óvatosabb: egyrészt felhívja a figyelmet a második helyre került Sergio Pérezre, másrészt viszont azt tartja legvalószínűbbnek, hogy nem az előle induló három pilóta fog harcolni az első helyért.

„Esőben a Red Bull más szintet képvisel hozzánk képest, és valószínűleg szárazon is kicsit gyorsabb. Jó helyzetben vagyunk a rajtrácson, de még mindig ott van egy Red Bull az elején. Szoros lesz, de Max szerintem gyorsan fel fog jönni, és azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy vele fogunk harcolni a győzelemért. Abban bízok, hogy az alacsonyabb leszorítóerős beállítás, amit mára választottunk, holnap az előnyünkre válik majd” – fogalmazott Norris.

Verstappen úgy gondolja, hogy versenytempóban a McLareneknél lesz az előny, ezért normál körülmények között nem számít arra, hogy megelőzheti őket.

„Kemény küzdelem lesz, de mindent megteszünk a győzelem érdekében. Remélhetőleg harcolni tudunk majd a Ferrarikkal és a Mercedesekkel, ha pedig lesz egy kis szerencsénk, akkor talán a McLaren ellen is felvehetjük a kesztyűt” – mondta, bízva az időjárás, a biztonsági autó vagy bármilyen váratlan körülmény közrejátszásában.

„Ha nem tetszik a beszédem, tekerd le a hangerőt” – üzeni a mérnökével kibékülő Verstappen