back to top
KezdőlapRallyA Kamaz megint mindent vihet a Dakaron

A Kamaz megint mindent vihet a Dakaron

-

Az 1996 óta megszerezhető 22 Dakar elsőségből 18 a Kamazhoz került. A csapat tavaly januárban a teljes dobogót elfoglalta. A 44. Dakaron négy orosz egység indul, és megint hatalmas esélyük van a győzelemre. Az oroszok legnagyobb ellenfelei a Tatrával induló Martin Macík és Aleš Loprais, illetve az Ivecóval rajthoz álló Martin van den Brink és Hans Stacey lesznek.

- Hirdetés -
[adrotate group="1"]
[adrotate group="7"]

Bármilyen jól is tudja leplezni érzelmeit Vlagyimir Csagin, senki sem kételkedhet abban, hogy boldog csapatfőnök. Egyedüli gondja, ha van egyátalán ilyen, az, hogy kitalálja, hogyan tudja megőrizni a saját rekordját a teherautó-kategória élén. Csagin 2000 és 2011 között hét alkalommal nyert a Dakaron. Igaz, a rekord miatt sem kell, hogy nagyon fájjon a feje, a második legjobb kamazos Nikolaevnek eddig „csak” négy győzelme van. 

- Hirdetés -
[adrotate group="2"]
[adrotate group="5"]

Ezen kívül a Kamazon nincsenek irányítási problémái, mint mindig most is kollektív fegyelem uralkodik az orosz istállóban. Persze miért is lennének fegyelmezetlenek a versenyzők, mikor a négy pilóta közül három már tudja, milyen érzés megnyerni a Dakart. Aki pedig ilyen csapatba kerül, az szót fogad, hiszen az elmúlt öt Dakar után januárban komoly esélyük van sorozatban a hatodik győzelmre is. 

- Hirdetés -
[adrotate group="3"]
[adrotate group="9"]
Kamaz Dakar
foto: Kamaz Master Team

A csapatban négy rutinos versenyző szerepel. A regnáló bajnok Dmitrij Sotnikov, a legfiatalabb 36 éves. A „veterán” a 45 éves Andrej Karginov, aki 2014-ben és 2020-ban is diadalmaskodott. A „Cárevics”, Eduard Nikolaev, ő 2019-ben szerezte meg a negyedik elsőségét. A negyedik kék teherautót Anton Shibalov vezeti, ő az előző két versenyen második lett, biztos, hogy mindent megtesz az első győzelemért.

Sotnikov és Nikolajev kapja meg a lehetőséget, hogy vezessék a csapat versenyautójának legújabb változatát, amely a K5 jelet kapta. Az új modellen elsőre látszik a változás, teljesen más lett a fülke, mint az előző verzión, de a korábban látott csőrös kialakítású próbálkozást elvetette a csapat.

Kamaz Dakar
foto: Kamaz Master Team

A nyáron bemutatott K5-ös  6,9 méter hosszú, 2,5 méter széles és 3,3 méter magas. A szabályokhoz igazodva üresen 8,6 tonnás a versenykamion, de a háromfős legénységgel, a 950 literes üzemanyagtartályát teletankolva, pótkerekekkel felszerelve már tíz tonna felett van. A versenykamion hajtásáról a Kamaz saját 12,98 literes, biturbós motorja gondoskodik, a teljseítményét nem árulta el a csapat. A főpróba jól sikerült, az idei Silk Way Rallyn Sotnikov nyert az új kamionnal.

A felkészülést is komolyan vette a csapat, érdemes megnézni a vidót, ahol a Rocky filmekből látott tréningelemek is visszaköszönnek.

- Hirdetés -
[adrotate group="6"] [adrotate group="8"]

Hírlevél

- Hirdetés -
[adrotate banner="47"]