back to top
KezdőlapTouring CarRajtkáosz Michelisz versenyén, beállt a csapat a magyar pilóta mögé

Rajtkáosz Michelisz versenyén, beállt a csapat a magyar pilóta mögé

-

A szezon ötödik állomására érkezett a TCR World Tour, ahol a Hyundainak nem volt könnyű hétvégéje, ám csapattársainak segítségével Michelisz Norbert dobogós eredmény nélkül is növelni tudta előnyét a bajnoki tabellán.

A legutóbbi, interlagosi hétvégéről a magyar versenyző egy futamgyőzelemmel távozott, így az uruguayi El Pinar versenypályájára 30 kg ballasztot kapott, ám legközelebbi bajnoki riválisának autója, Esteban Guerrieri Hondája volt a legnehezebb, +40 kg-mal – a korábbi szokásokkal ellentétben immár nem gyártónként, hanem versenyzőnként osztják le ugyanis a pluszsúlyokat az előző hétvége eredményeitől függően.

A pole-t Yann Ehrlacher szerezte meg a Lynk & Cóval Mikel Azcona és Michelisz előtt, míg Guerrieri hetedik lett, s mivel az időmérőt is jelentős pontmennyiséggel díjazzák, a magyar pilóta itt nyolc egységgel növelte előnyét. A világsorozat ezúttal is a dél-amerikai TCR-bajnokság mezőnyével együtt versenyzett.

Az első futam rajtrácsa állt fel az időmérő végeredménye szerint, két hosszú biztonsági autós szakasz után pedig Ehrlacher be is jött az első helyen Azcona előtt. A harmadik helyért azonban már kialakult csata, először Thed Björk, majd Santiago Urrutia is megelőzte Micheliszt. A magyar versenyző ráadásul a tolakodásban csapattársa, Nestor Girolami mögé csúszott, Guerrieri pedig közvetlenül ott volt a sarkában a verseny végéig, ám Girolami így is lelassított a célvonal előtt, megpróbálva a Michelisz és Guerrieri közötti néhány tizedmásodperces résben beérni. Ez sikerült is, a magyar versenyző egy tizeddel megelőzte őt a célban, a hondás argentin pedig kettővel követte.

Urrutia ráadásul öt másodperces büntetést kapott a futam után, ami így negyedik helyet jelentett Michelisz számára a végeredményben.

Fotó: TCR

A második futamnak a rajtlámpák meghibásodása adott kaotikus kezdést. Mindenekelőtt viszont a pole-ban álló Ma Csinghua nem tudott elindulni a felvezető körre a mezőnnyel, így a rajtrács végére száműzték. A legjobb pozícióba így a dél-amerikai bajnokságban szereplő Pedro Cardoso került, de különleges rajthelye végül csak egy malőr miatt válhatott emlékezetessé: a piros lámpák sorra kigyulladtak, ezt viszont az alattuk lévő sárga lámpasor villogása követte, ami a rajt megszakítását jelenti. Egy pillanattal később azonban mégis kialudtak a piros lámpák, ez pedig teljesen összezavarta a mezőnyt: nem is egy időben, és nem is azonos tempóban indultak el a versenyzők, de hamarosan mégis mindenki a gázra lépett és versenyezni kezdett!

Ahhoz hasonló balesetsorozat szerencsére nem történt, mint pár hete a brit F4 egy hasonlóan hibás rajtjánál.

Néhány kanyar után azonban a versenyirányítás a piros zászló belengetésével megálljt parancsolt az őrületnek: hosszú várakozás kezdődött a bokszutcában, majd a biztonsági autó felvezetésével, repülőrajttal indult el végül a futam. Cardoso sokáig őrizte a vezetést a Peugeot-jával, és végül tíz perccel a leintés előtt csak Björk tudta megelőzni, így a győztes svéd mögött remek második helyet szerzett.

Michelisznek a futam egy pontján ezúttal is utat engedett Girolami, és a mögötte haladó Azcona sem támadta, így végül ötödik helyen futott be – de mivel az előtte végző Urrutia ezúttal is időbüntetést kapott, ráadásul utólag egy technikai szabálytalanság miatt még ki is zárták, a magyar versenyző újabb negyedik helyet szerzett, most egy pozícióval a dobogós Guerrieri mögött.

A pontversenyben ezen a hétvégén Michelisz tudott kicsit meglógni, korábbi 15 pontos előnye 25-re nőtt Guerrierivel szemben, ám megérkezett lőtávolba Björk is, akinek 29 pont a lemaradása.

Még két versenyhétvége négy futama van hátra a szezonból, azokra viszont sokat kell várni: október 20-án a kínai Zhuzhou új, a mezőny által még feltérképezetlen pályájára látogat a TCR World Tour, majd november közepén Makaóban zárul a bajnokság.