back to top
KezdőlapFormula 1A Ferrari és Hamilton végleg lemondhat Newey-ról – ide tart a Red...

A Ferrari és Hamilton végleg lemondhat Newey-ról – ide tart a Red Bull zsenije

-

A neves brit szaklap szerint mostanra körvonalazódott, hogy melyik csapat az egyértelmű favorit az Adrian Newey megszerzéséért zajló versenyben.

Adrian Newey jövője azóta téma az F1-es paddockban, hogy a Red Bull bejelentette, a 2006 óta őket erősítő mérnökzseni 2025 márciusáig lesz az istálló tagja, utána pedig távozik. Newey-t az utóbbi hónapokban a létező összes F1-es csapattal szóba hozták, de felvetődött annak a lehetősége is, hogy esetleg nyugdíjba vonul, vagy az F1-en kívül vállal munkát. Azt már megerősítette, hogy marad, mostanra pedig egyre inkább körvonalazódik, hogy hova megy.

Jó ideig a Ferrari tűnt a legesélyesebbnek arra, hogy soraiban tudja a 65 esztendős szakembert, aki az évek során több alkalommal is visszautasította már a maranellóiakat. Ám mivel alighanem ez az utolsó alkalom, hogy csatlakozzon a Scuderiához, illetve Newey korábban elmondta, hogy Lewis Hamiltonnal szívesen dolgozna, nem utolsó sorban pedig a hírek szerint a Ferrari brutális ajánlatta csábította, nem tűnt elképzelhetetlennek a váltás. Mostanra azonban szinte egyáltalán nem hallani erről a forgatókönyvről, és a sztártervező következő csapataként egy olyan istállót nevezett meg az Autosport, amely kezdetben nem tűnt esélyesnek.

Newey távozásának bejelentése után a neves brit szaklap ugyanis még azt írta, hogy Newey nincs túl jó véleménnyel Lawrence Strollról, az Aston Martin tulajdonosáról, mert úgy véli, a kanadai milliárdos csak fel akarja srófolni a silverstone-i istálló értékét, hogy a megfelelő pillanatban túladjon rajta. Időközben azonban változhatott Newey álláspontja, nemrég ugyanis titkos gyárlátogatáson járt az Aston Martinnál, az Autosport szerint pedig jelenleg az Aston Martin „az egyértelmű favorit” a mérnökzseni megszerzéséért folyó versenyben.

Ezzel együtt ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy a Red Bull és Newey közötti megállapodás részeként utóbbi szeptemberig nem hozhatja nyilvánosságra jövőbeli terveit cserében azért, hogy a Red Bull elengedi őt a szerződése lejárta előtt. A szaklap azt írja, Newey és az Aston Martin előrehaladott tárgyalásokat folytat, ugyanakkor még semmit sem írtak alá, mivel előbbi továbbra is mérlegeli a lehetőségeit. Akárhogy is, szeptemberig semmit sem fogunk megtudni.

Amennyiben pedig szeptemberben megtörténik a bejelentés, Newey hat hónappal később, március után állhatna munkába az Aston Martinnál, azaz még jelentős ráhatása lenne a 2026-os, új szabályok szerint épülő autó tervezésére.

Több fronton erősítenek

Az idei szezonra látványosan visszaeső Aston Martin eközben nem csak Newey megszerzésén dolgozik, hanem a hírek szerint megegyezett Enrico Cardilével, a Ferrari kasztniért felelős technikai igazgatójával, hogy csatlakozzon a korábban a Red Bulltól elcsábított Dan Fallows vezette technikai gárdához. Emellett az istálló korábban bejelentette a Mercedes korábbi motorfőnökének, Andy Cowellnek az érkezését, aki Martin Whitmarsh-t váltva a vállalati vezérigazgatói pozíciót veszi át októberben.

„Csak Andy Cowellről tudok beszélni, mert a többiek nyilván csak pletykák, de igen, az egyetlen, akiről nem pletykált hónapokon át a sajtó, az Andy Cowell, úgyhogy az ő érkezése mindenkit meglepetésként ért. Nyilván nagyon boldog vagyok. Nem ismerem őt személyesen, de a múltban tiszteltem őt ellenfélként, és már várom, hogy találkozzak vele és beszélgessünk arról, hogy miként látja a csapatot. Lawrence nagyon bízik benne” – nyilatkozta a legalább 2026 végéig az Aston Martinnál maradó, így Newey esetleges érkezéséből is profitáló Fernando Alonso Silverstone-ban.

Alonso: Mi akarunk lenni a 2014-es Mercedes vagy a 2022-es Red Bull