back to top
KezdőlapFormula 1Russell nagy taktikai hátrányból védekezte ki Hamiltont, de utólag elvették a győzelmét...

Russell nagy taktikai hátrányból védekezte ki Hamiltont, de utólag elvették a győzelmét (frissítve)

-

Lewis Hamilton a harmadik körben átvette a vezetést Charles Leclerc-től, és a Belga Nagydíj fő esélyesének számított, ám a futam végén váratlan ellenfelet kapott csapattársa, George Russell személyében, akit jelentős gumielőnye dacára sem tudott megelőzni. 

Russell győzelmét végül elvették, frissítés a cikk alján.

Ahogy arra a csapatok számítottak, vasárnapra kiderült az ég Spa-Francorchams felett, így az esős szombat után már száraz körülmények között tartották a futamot – amelyen az élmezőnyben a közepes keverékű abroncs bizonyult a népszerű választásnak egy két bokszkiállásos taktika első lépéseként.

Leclerc a múltbeli tapasztalatokból kiindulva joggal aggódott amiatt, hogy az első körben a Kemmel-egyenes végén sebezhetővé válik legközelebbi üldözőjével szemben, ám a tavalyi évvel ellentétben most megúszta ezt a fajta támadást. Ezt Hamiltonnak köszönhette, aki a harmadik helyről lerajtolta Sergio Pérezt, így az Eau Rouge-tól felfelé vezető hosszú szakaszon a Mercedes és a Red Bull egymással volt elfoglalva. A brit kivédekezte a szélárnyékból érkező mexikói támadásait, ezzel megőrizte a második helyet, Leclerc pedig megúszta a kritikusnak számító első kört.

Nyugta azonban nem lehetett a monacóinak, hiszen a harmadik körben már elkapta őt Hamilton a Les Combes-ban, így a Mercedes az élre állt, ahonnan kontrollálta is a futamot, noha sokáig csak 1-3 másodperc előnnyel Leclerc előtt.

A startnál Norris veszített több pozíciót és csúszott vissza a 7. helyig, miután egy pillanatra a kavicságyra tette a kerekeit, Max Verstappentől pedig nem jött a sokak által félt gyors felzárkózás. Alexander Albon megelőzése után a 8. helyen állt. Innentől stabilizálódott az állás, ám rendkívül kicsik, zömmel 1-2 másodpercesek maradtak a különbségek az élcsapatok tagjai között.

Pérez napja nem alakult a várakozásai szerint, hiszen fokozatosan csúszott hátra a mezőnyben. Az első kiállások után Oscar Piastri előzte meg őt a harmadik helyért, ám a második kiállások után, miután Sainz is elment mellette, már csak nyolcadik volt – versenytempója nem mutatott jól, amikor a Red Bull bevallottan ülésének sorsáról készül dönteni a jövő héten.

A Mercedes a 6. helyről rajtoló Russell-lel váratlan taktikát valósított meg, a britet egy kiállásos taktikára állítva. Ennek eredményeként Hamilton második kiállását követően Russell az élen találta magát, néhány másodperccel csapattársa előtt, ám 16 körrel használtabb kemény gumikon.

A harmadik helyért Piastri megelőzte Leclerc-t, ám pár másodperccel mögöttük nem jelentett közvetlen veszélyt a Mercedesekre, így a csapat szabaddá tette a csatát két pilótája között. Hamilton az utolsó pár körre utolérte Russellt, de előzéssel a 42. és a 43. körben is hiába próbálkozott a Les Combes-ban, nem volt ehhez elég közel.

Az utolsó, 44. kör kezdeténél Hamilton kissé elfékezte magát az 1-es kanyarban, nem volt elég jó a kigyorsítása, így ezúttal sem tudott támadást indítani. Ez volt az utolsó valós esély a helycserére, Russell sikerre vitte merész taktikáját és megszerezte idei második futamgyőzelmét, miközben a Mercedes kettős győzelmet aratott, a 2022-es Sao Pauló-i Nagydíj óta először.

Piastri állhatott még dobogóra, mögötte Leclerc, Verstappen, Norris, Sainz, Pérez, Alonso és Ocon végzett.

FRISSÍTÉS: A minimumsúlyra vonatkozó szabály megsértése miatt Russellt kizárták az élről.

Hamilton utólag megkapta a győzelmet a Belga Nagydíjon, de gazdagabbak lettünk egy belviszállyal

A Belga Nagydíj végeredménye a kizárás előtt: