back to top
KezdőlapFormula 1Mick Schumacher megszerezte első dobogóját a WEC-ben

Mick Schumacher megszerezte első dobogóját a WEC-ben

-

Japánban rendezték az idei hosszú távú világbajnokság (WEC) utolsó előtti fordulóját, amely a Porschénak és az Alpine-nak remekül, a Toyotának és a Ferrarinak pedig katasztrofálisan alakult

A katari szezonnyitó óta első győzelmét szerezte a WEC-ben a Porsche 6-os rajtszámú, Laurens Vanthoorból, Andre Lottererből és Kevin Estre-ből álló alakulata a Fuji 6 óráson, az idei szezon utolsó előtti versenyén, amivel 27 pontosra növelte előnyét az összetettben a novemberi, bahreini szezonzáró előtt. Ráadásul a Porsche is közel került ahhoz, hogy 2017 óta először megnyerje a gyártók bajnokságát, miután a 7-es rajtszámú Toyota valamivel több, mint egy órával a leintés előtt ütközött a másik gyári Porschéval, és feladni kényszerült a viadalt.

Ami a verseny alakulását illeti, már nagyon korán megtörténtek az első ütközések. A pole-ból induló 2-es rajtszámú Cadillac Earl Bamberrel a volánnál megtartotta a vezetést, miközben Marco Wittmann a 15-ös BMW-vel Sebastien Buemi 8-as Toyotáját megelőzve feljött a második helyre. A baj ott kezdődött, amikor a 2. körben Robert Kubica a 83-as Ferrarival elfékezte magát a célegyenes végén, és nekiment az 5-ös Porschéban ülő Fred Makowieckinek, beletolva a franciát Antonio Giovinazzi 51-es Ferrarijába, aki ettől Ferindnad Habsburg 35-ös Alpine-jával ért össze.

A rajt és az azutáni káosz:

A pályát beborító törmelék miatt azonnal beküldték a biztonsági autót, miközben Makowiecki a boksz felé vette az irányt, hogy ott a csapat kicserélje a Porschéjának hátulját, ám mivel ezt a Safety Car-fázis alatt tette, újabb kiállás várt rá akkor, amikor megnyitották a bokszutcát. A két Ferrari csak ekkor érkezett a javításokra, később pedig Kubica 30 másodperces büntetés kapott a láncreakció elindításáért.

Az újraindítás után Bamber vezetett Wittmann és Buemi előtt, miközben a későbbi győztes 6-os Porsche Vanthoorral a volánnál megelőzte a 7-es Toyotában ülő Mike Conwayt és átvette a 4. helyet. Az első óra végére a Cadillac 6 másodperces előnyt autózott ki a BMW-vel szemben, de a kopó gumik és a lekörözöttek miatt Wittmannak sikerült lefaragnia a különséget 2 másodpercre.

Az első bokszkiállások után azonban a csatájuk már nem a vezetésért zajlott, a 6-os Porsche ugyanis egy körrel tovább kint maradt, aminek köszönhetően átvette a vezetést. Ezután jött egy újabb biztonsági autós fázis, mivel törmeléket kellett takarítani a pályán, illetve egy veszélyes reklámtáblát is rögzítettek. Ez alatt az Vanthoor és a Bambert váltó Alex Lynn kivételével az összes Hypercar kiállt a bokszba, a Porsche és a Cadillac pedig természetesen maradt az első és második helyen.

A 15-ös BMW előzi a 2-es Cadillacet a második óra végén a második helyért:

A második tervezett kerékcsere-hullám során a Ferrari próbálkozott azzal, amivel a Porsche korábban, aminek köszönhetően Nicklas Nielsen az 50-es rajtszámú vörös autóval át is vette a vezetést, és közvetlenül a Vanthoort váltó Lotterer elé tért vissza a pályára. A pozícióját azonban nem sokáig tudta tartani, a Porsche ugyanis szemlátomást gyorsabb volt, Lotterer így előzött, majd elhúzott Nielsentől.

A verseny második felében a Toyoták kezdtek erőre kapni, ami azt jelentette, hogy Nyck de Vries a 7-essel egészen a második helyig jött előre, majd miután az átlagosnál kevesebb üzemanyagot vételezett, a bokszban átugrotta Lotterert és az élre állt. Az AlphaTauri korábbi F1-es pilótája ezután 13 másodperces előnyt autózott ki Lottererrel szemben, mielőtt átadta a volánt Kobajasi Kamuinak.

Úgy tűnt, hogy a győzelem sorsa a 7-es Toyota és a 6-os Porsche között fog eldőlni, ám ekkor a 63-as rajtszámú Lamborghini miatt életbe léptetett virtuális biztonsági autós fázis is közbeszólt. A Porsche a legjobb 10-ben levő autó többségéhez hasonlóan kiállt és a kisebb időveszteség miatt az élre jött vissza Kevin Estre-vel a volánnál, miközben Kobajasi csak a 7. helyen haladt.

Noha a Caterham, a Sauber és a Toyota korábbi F1-es pilótájának eggyel kevesebb kiállása volt hátra, így is meg kellett dolgoznia a győzelemért. A nagy igyekezete azonban rosszul sült el, és amikor az 5-ös Porschét vezető Matt Campbell-lel bonyolódott csatába, a hármas kanyarban belülről eltalálta riválisát, aminek következtében mindkét autó annyira megsérült, hogy a bokszba visszatérve fel kellett adnia a versenyt.

A baleset:

Innen Kevin Estre-nek már csak célba kellett hoznia az autót, amit meg is tett, és 16,6 másodperccel nyert Dries Vanthoor 15-ös rajtszámú BMW-je előtt.

A befutó:

Megvan az Alpine első dobogója

Miközben Bakuban katasztrofálisan alakul az Alpine F1-es istállójának hétvégéje (Pierre Gasly-t kizárták az időmérő után, Esteban Ocon pedig a bokszutcából fog rajtolni), Japánban volt minek örülni, hiszen a 36-os rajtszámú autót vezető Mick Schumacher, Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxiviere trió megszerezte a márka WEC-visszatérésének első dobogós helyezését.

Az utolsó óra elején ugyanakkor még úgy tűnt, hogy az Alpine 35-ös autójáé lehet a harmadik hely, Charles Milesi azonban áthajtásos büntetést kapott a 2-es rajtszámú Cadillac kiesését okozó balesetben játszott szerepéért, ami után Hirakava Rió és a 8-as rajtszámú Toyota lépett előre a képzeletbeli dobogó legalsó fokára. Ekkor a 36-os Alpine Mick Schumacherrel a volánnál a 10., egyben utolsó pontszerző helyen haladt, ami Milesi büntetésével 9.-re változott.

A Mercedes F1-es tartalékja azonban nem sétakocsikázást tervezett a záró etapra, és elkezdte előzgetni az előtte állókat. Elment a két Peugeot és mindkét JOTA Porsche mellett, végül pedig a 8-as Toyota büntetésével – még Buemi hibázott korábban, amikor figyelmen kívül hagyta a neki lengetett kék zászlókat – övé lett a 3. hely.

Mick Schumacher előzései, és ahogyan az Alpine bokszban izgultak ezalatt, majd a német pilóta öröme a befutónál:

 

A 4. helyen a 93-as Peugeot, az 5-6. helyen a két JOTA Porsche, a 7. helyen a 35-ös Alpine, a 8.-on a 94-es Peugeot, a 9. helyen az 50-es Ferrari, a 10.-en pedig a 8-as Toyota zárt.

A Porsche a kicsiknél már nyert

Ami a 2024-re létrehozott LMGT3-as kategóriát illeti, a Ferrari első győzelmét szerezte itt, amikor 54-es rajtszámú AF Corse 296 GT3-asával elsőként szelték át a célvonalat Fujiban. Davide Rigonnak ráadásul egy utolsó körös előzéssel sikerült eloroznia az első helyet Gregoire Saucy-tól és a United Autosport 59-es McLarenjétől, amely még a dobogóról is leszorult. A második helyen a 92-es Manthey Porsche végzett, és ezzel egy fordulóval a vége előtt bajnok lett a kategóriában, míg a 3. helyet a Valentino Rossit is a soraiban tudó 46-os WRT BMW szerezte meg.