back to top
KezdőlapFormula 1Piastrit meglepte a Red Bull, amely Verstappen ritka hibáját is nyögi

Piastrit meglepte a Red Bull, amely Verstappen ritka hibáját is nyögi

-

Max Verstappen szokatlan hibát vétett, a Red Bull tanácsadója pedig azt is elárulta, mennyit veszített ezzel. Az RB20-as ugyanakkor továbbra is nehezen vezethető, amire a csapat is rátett egy lapáttal a bakui időmérő előtt.

A Red Bull autója a bakui időmérőn sem viselkedett kezesbárányként, azaz a bikás istálló továbbra sem oldotta meg a gondjait, ugyanakkor Helmut Marko tanácsadó szerint a mindössze 6. helyen végző Max Verstappen így is odaérhetett volna a 2. helyre Charles Leclerc mögé. Ezzel a holland pilóta eggyel hátrébb taszíthatta volna a monacóitól több mint 3 tizedet kapó, de így is az első sorba kvalifikáló Oscar Piastrit. A McLaren ausztrál versenyzője ebben az esetben valószínűleg nem lenne meglepődve, így viszont meg van.

„Azt mondanám, valószínűleg annak, aki első lesz – felelte az ausztrál a RacingNews365.com azon kérdésére, hogy melyik csapaté lesz a legjobb autó a versenyen. Nem tudom – Nagyon-nagyon kiegyenlített a helyzet. Az összes edzésen nagyon szoros volt az állás mi, a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull között. Hogy őszinte legyek, kissé meglepett, hogy a Red Bull nem volt előrébb a Q3 végén. A versenytempónk jónak tűnt pénteken, de manapság a legjobb négy csapat annyira közel van egymáshoz a versenytempóban, hogy gyakran az időmérő jelenti a nagy különbséget. Magabiztos vagyok azt illetően, hogy az autónk gyors lesz, de egyértelmű, hogy van hét másik autó a pályán, amely szintén nem lassú.”

Max Verstappen, Red Bull
Verstappen szokatlan hibát vétett / Fotó: James Sutton/Getty Images/Red Bull Content Pool

A 4. és a 6. helyet megszerző bikás autók közül 33 futam elteltével, azaz a 2023-as Miami Nagydíj után végzett ismét Pérez előrébb időmérőn, ám ha Verstappen nem mutat be látványos megcsúszást az első Q3-as körében, akkor zsinórban 34.-edszer is legyőzte volna a mexikóit. „A pozitívum, hogy ismét találtunk tempót, noha Max tőle ritka hibát vétett. A 16-os kanyarban emiatt 6 tizedet veszített, ami nélkül elérhető lett volna a második hely – jelentette ki Helmut Marko a német Sky-nak, majd hozzátette, azért nincs minden veszve. – Itt lehet előzni. Sergio megtankolt autós etapja jónak tűnt, különösen, ami a gumikopást illeti, úgyhogy valós esély van arra, hogy előreléphetünk a versenyen, emellett pedig itt mindig benne van a pakliban, hogy beküldik a biztonsági autót.”

„Az első Q3-as körömben megcsúsztam az utolsó kanyarban, anélkül a 2.-3. helyért harcoltam volna – mondta már Verstappen. – Persze volt még egy próbálkozásom, amelyben javíthattam a köridőmön, de egyszerűen nem éreztem az autót. Soha nem éreztem kényelmesen magam benne, mert nehéz volt vezetni. Amikor ez a helyzet, nem tudod támadni a kanyarokat, és egy kicsit alá lősz.”

A háromszoros világbajnok elárulta azt is, hogy a beállításokkal túllőttek a célon az időmérő előtt, miközben próbálták minél jobban optimalizálni az autót. „Amint kimentem a pályára a Q1-ben, rögtön az első körben éreztem, hogy az autóval visszaléptünk egyet, miután elvégeztünk néhány változtatást. A kocsi elképesztően kiszámíthatatlanná és nehezen vezethetővé vált, pusztán a változtatások miatt. Emiatt az ember kicsit csalódott lesz, hiszen mindig próbáljátok optimalizálni és jobbá tenni a dolgokat. Sajnos szerintem túlmentünk a határon, és sajnálatos, hogy ez az időmérőn történt meg.”

Majdnem levágta a saját fülét az F1 meglepetésújonca