back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull nagyon közel járt ahhoz, hogy a Mercedestől kapjon motort

A Red Bull nagyon közel járt ahhoz, hogy a Mercedestől kapjon motort

-

A Red Bull nagyjából egy évtizede beleunt a kilátástalan harcra a Renault-val, de Helmut Marko hiába egyezett meg honfitársával és barátjával, Niki Laudával, a csapata mégsem lett a Mercedes ügyfele.

A történetet Helmut Marko mesélte el, aki a háttérben sokat ügyködött azon, hogy a Red Bull tartósan visszatérjen a mezőny legelejére, miután a 2014-ben bevezetett motorszabályokkal hosszú időre gödörbe került a Renault miatt. A Mercedesnek szép számmal voltak ügyfelei, és a bikások is közéjük kerülhettek volna, ha tényleg nyélbe ütik az üzletet, csak azt Toto Wolff megfúrta.

„A motorszállítónk sajnos nem tudott versenyképes motort gyártani – árulta el Marko az Inside Line F1 podcast adásában. – Azzal a motorral már nem tudtuk motiváltnak tartani az embereinket, mert mindenkit tudta, hogy azzal nem nyerhetünk. Volt egy megállapodásunk a Mercedesszel, Laudával kézfogással állapodtunk meg, de az egyezséget nem támogatta Wolff, ezért nem valósult meg.”

Ne feledjük, ekkor még bőven 2021 előtt jártunk, nem terhelték vitás esetek a két csapat és főnökeik kapcsolatát, ilyesmi nem játszhatott szerepet a döntésben. Helyette talán attól félhettek a Mercedesnél, hogy a Red Bull ugyanolyan motorral hajtott, de jobb aerodinamikával megépített autóval legyőzte volna őket. 

Markóék idővel így más megoldás felé néztek, és a Hondával léptek szövetségre, amelynek motorjait először az utánpótlás-csapat autóiba szerelték be. Mivel ott nem volt blama, Max Verstappen már a japánok erőforrásával lett először világbajnok 2021-ben.

„Voltak belsős információim a terveikről, ezért bevállaltuk a kockázatot – magyarázta a Red Bull tanácsadója. – Ami szerintem nem is volt kockáztatás, mert tudtam, milyen sok pénzt fordítanak a projektre, komolyan vették. Olyan motorra váltottunk, amit [Fernando] Alonso akkoriban F2-es erejűnek minősített. Mindig hoztunk bátor döntéseket azzal a hozzáállással, hogy kockázat nélkül nincs élvezet.” 

Eldőlt, hogy Newey melyik csapathoz igazol? – már a következő futam előtt bejelenthetik