back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc miatt ütközhetett össze Sainz és Pérez, de egyikük sem érti, hogy...

Leclerc miatt ütközhetett össze Sainz és Pérez, de egyikük sem érti, hogy mi szükség volt rá

-

A dobogóért harcoló Carlos Sainz és Sergio Pérez ütközése jelentette az Azeri Nagydíj versenykörülmények között zajló utolsó mozzanatát, amivel a futam végén remeklő mindkét pilóta nullázta a bakui hétvégét. Abban egyetértenek, hogy elkerülhető balesetbe keveredtek egymással, miközben egyaránt Charles Leclerc szélárnyékát keresték. A felügyelők végül egyiküket sem büntették.

Pérez: „Mi a f***? Ez megőrült vagy mi van?”

Sainz: „Mi történt? Nem értem.”

Ezek voltak a két érintett pilóta első reakciói a rádióban, miután a 2-es kanyart követően a bal oldali falba csapódtak. A célegyenes végén Pérez közel állt ahhoz, hogy elkapja Charles Leclerc-t a második helyért, ám nem tudta befejezni a manővert, ehelyett vissza kellett vennie, így Sainz is elment mellette. A 2-es és a 3-as között is folytatódott még a spanyol és a mexikói csatája, az előrébb, külső íven haladó Sainz azonban befelé kezdte húzni a Ferrarit, ezzel viszont hozzáért Pérez jobb első kerekéhez, a koccanás következtében pedig a két autó irányíthatatlanul bal oldalra vágódott. Bár a becsapódás ijesztő volt, mindketten épségben szálltak ki az autóból.

Sainz volt az, aki irányt váltott, viszont Péreznek is bőven lett volna még helye a pálya bal oldalán. Azért igyekeztek mindketten a pálya azon ívén tartani magukat, hogy részesüljenek az előttük haladó Leclerc szélárnyékából, azzal viszont a jelek szerint nem kalkuláltak, hogy egymással ütközhetnek.

„Nagyon gyorsan megérkeztem Charles és Checo mögé – kezdte összegzését Sainz. – Sikerült jól gazdálkodnom a gumijaimmal, én voltam a leggyorsabb a pályán az utolsó húsz körben. De sajnos miután megelőztem Checót az 1-es kanyarban és csatáztam Charles-lal a 2-esban, egy váratlan ütközés történ a 2-es kijárata után. Semmilyen agresszív manővert nem tettem Checo felé, és bár nem teljesen értem, hogy hogyan, de összeütköztünk, és itt volt a vége. Szerintem bőven volt helye, és semmilyen furcsa mozdulatot nem tettem. De olykor ez történik a versenyzésben: 48 kört teljesítünk bármilyen zűr nélkül, aztán két körrel a vége előtt történik egy ilyen.”

A felügyelők mindkét pilótát meghallgatták a leintés után, végül pedig versenybalesetnek nyilvánították a történteket: véleményük szerint egyik versenyző sem emelhető ki egyértelmű felelősként, s mindketten reagálhattak volna a baleset elkerülése érdekében.

„Rendkívül frusztráló, hogy mindketten így fejeztük be a hétvégét a csapatunk számára – mondta Pérez, aki az áprilisi Kínai Nagydíj óta az első dobogójáért harcolt egy olyan ritka hétvégén, amelyen gyorsabb volt Max Verstappennél. – Kár érte, mert a 2-es kanyar kijáratánál még egy méter volt a két autó között, aztán pár méterrel később mégis összeértünk. Értem, hogy Carlos Charles szélárnyékát próbálta követni, de nem vette figyelembe, hogy én is ott vagyok. Az egész nagyon gyorsan történt, ahogy hozzáért a jobb első kerekemhez.”

„Carlos az utolsó srác, akivel összeütköznék, így nagy kár, hogy ezzel mindkettőnk hétvégéje oda lett.”

Leclerc máris látja, hol könnyelműsködte el a győzelmi esélyét