back to top
KezdőlapFormula 1Sainz szerint megdőlt a Forma-1 egyik évtizedes alapigazsága

Sainz szerint megdőlt a Forma-1 egyik évtizedes alapigazsága

-

Akinek Barcelonában gyors az autója, optimistán tekinthet a szezon hátralévő részére, hiszen jó eséllyel mindenhol gyors lesz – tartja a régi F1-es mondás. De Carlos Sainz szerint a naptár komoly változásai miatt ez ma már nem állja meg a helyét.

A Spanyol Nagydíjnak 1991 óta minden évben otthont adó montmelói pályát régóta az F1-es mezőny legfontosabb erőfelmérőjének tekintik a paddockban. Mivel a pálya elnyújtott közepes sebességű és gyors kanyarokkal tűzdelt, kihangsúlyozza az autók aerodinamikai hatékonyságát, az F1-es teljesítmény egyik legfontosabb fokmérőjét. Az sem véletlen, hogy Barcelona a közelmúltban hosszú időn át az elsőszámú teszthelyszínnek számított – az itteni eredményeket tényleg mérvadónak lehetett venni, és amikor tavasszal itt indult a szezon európai szakasza, az új fejlesztések által meghatározott erősorrend is hosszabb időre kitarthatott.

Sainz azonban a hétvége során rámutatott, hogy ez a korábbi mítosz mára már megdőlt, hiszen az utcai helyszínek megszaporodásával az autók már nem tudnak csupán a jó kanyarstabilitásból megélni.

Verstappen szokatlan tesztjén próbálta megoldani súlyos problémáját a Red Bull

„Egykoron mindenki azt mondta, hogy ha Barcelonában gyorsak vagyunk, akkor mindenhol gyorsak vagyunk. Szerintem azóta már sokat változott a Forma-1, hiszen most már a pályák többsége inkább Monacóhoz és Montrealhoz hasonlít, semmint Barcelonához. Rengeteg utcai pálya érkezett a naptárba intenzív kerékvető-használattal és egyenetlen aszfalttal. Ilyen Monaco, Szingapúr, Kanada, Baku, Vegas vagy Mexikó. Nagyon sok pálya nem hasonlít már Barcelonához, míg a múltban sokkal több Barcelona-típusú, európai típusú pálya volt” – fogalmazott a Ferrari pilótája.

„Emiatt szerintem már nem áll fenn azt az okfejtés, hogy a barcelonai forma meghatározza a szezon további alakulását. Ha jó az autónk Barcelonában, akkor jó lesz Silverstone-ban, talán Magyarországon és Spában. De a barcelonai erős forma semmiképp nem jelenti azt, hogy erősek leszünk mondjuk Bakuban is.”

Az idők változásának szimbolikus jele, hogy talán a barcelonai pálya napjai is meg vannak számlálva a naptárban: 2025-ben még biztosan visszatér ide a mezőny, ám 2026-tól Madrid utcai pályája veszi át a Spanyol Nagydíjat – Barcelonának pedig noha más néven még lehet esélye a maradásra, a futamszám maximumát már elérő naptárban biztosan meg kell küzdenie a helyéért.

Az Alpine bejelentkezhetett Sainzért, miközben Schumachert is teszteli