back to top
KezdőlapFormula 1Hibát követhetett el a Mercedes és a Red Bull, hogy visszautasította Sainzt

Hibát követhetett el a Mercedes és a Red Bull, hogy visszautasította Sainzt

-

A Carlos Sainz szolgálatait a következő évekre megszerző Williams csapatfőnöke, James Vowles nem érti, a bizonytalan pilótahelyzet előtt álló élcsapatok miért nem tepertek a spanyol pilótáért.

Sainz azt követően fordult a mezőny jelenlegi második felében tanyázó csapatokhoz, hogy az elsőszámú preferenciáinak számító Red Bullnál és Mercedesnél bezárultak előtte az ajtók, hiszen háromszoros futamgyőztesként szeretett volna az élmezőnyben maradni a Ferraritól való távozás után.

Végül a Williamst találta az igényeinek megfelelő opciónak. A csapatfőnök biztos benne, hogy a spanyol pilóta nagy löketet fog adni az istállónak, ugyanis az elmúlt hónapokban már volt lehetősége mélyebben megismerni Sainz kvalitásait. Emiatt is áll értetlenül az előtt, hogy az élcsapatok miért hagyták elúszni a leigazolásának lehetőségét, ehelyett a Mercedes valószínűleg az újonc Andrea Kimi Antonellivel kockáztat jövőre, a Red Bull pedig kitart a teljesítményével már eddig is komoly fejfájást okozó Sergio Pérez mellett.

„A mezőny legjobb négy versenyzője közé rangsorolom, olykor a második legjobbként. Hogyan lehet, hogy valaki nem akarja őt a saját csapatában látni?” – idézi Vowlest a Racer.

„A mezőny egyre inkább összetömörül, így felértékelődik minden apróság, amit egy versenyző hozzá tud adni – és itt nem csak a teljesítményre gondolok. Nézzük csak meg közelebbről, minden csapat jelentősen feljavult, mialatt Carlos náluk vezetett. És azok után, hogy az elmúlt kilenc hónapban heti, de akár napi szinten is beszélgettem vele, már értem, hogy miért. Carlos egy teljesítménygépezet. Tényleg minden lehetségest megtesz, hogy ne csak önmagát, de maga körül a csapatot is átformálja.”

Hamilton még sehol sem volt, amikor Sainz és a Williams már tárgyaltak

„Ez pedig hatalmas erővel bír, sokkal többet számít annál, mint amire az autóban képes. Nehéz a Red Bull helyzete, amikor a konstruktőri cím sorsa forog kockán, de én biztosan beültettem volna Carlost Max [Verstappen] mellé.”

„A Mercedes helyzete szintén nem egyszerű. Egy ideig nem voltak annyira versenyképesek, ami mellett érthető, ha egy csapat a jövőbe fektet, de most, hogy ismét az élen harcolnak, már összetettebb kérdés, hogy ismert vagy bizonytalan tényezőre alapozzanak.”

„De a Mercedesnek sokkal több ismerete van a helyzetről, mint nekem, így alighanem meg vannak róla győződve, hogy az általuk választott irány a helyes, akár Max, akár Kimi lesz a befutó. Nem hülyék, észszerű döntést hoztak. A Red Bull döntése mögött szintén olyan okok állhatnak, amelyeknek én nem vagyok tudatában. Többszörös bajnokok, és minden döntéshelyzetet komolyan vesznek, de engem megleptek.”

A bejelentés előtti napokban, Spában felreppentek olyan sajtóhírek, hogy Sainz Williamsszel kötött szerződésében van egy olyan záradék, miszerint ha a Mercedestől vagy a Red Bulltól versenyzési ajánlatot kap, akkor kiléphet a kontraktusából, akár még a grove-iakkal való közös munka megkezdése előtt. Vowles szerint azonban ez az információ légből kapott.

„Egész pontosan 10 ember van a világon, akik tudják, mi áll a szerződésben. Carlos tábora tudja, és én tudom. Bármi, amit az interneten lehet olvasni, csak spekuláció. Az üzenet, hogy 2025-re, 2026-ra és azon is túlra szól a megállapodás, nem tőlem jött, ez Carlos javaslata volt. Ő akarta teljesen egyértelműen a világ tudtára adni, hogy elköteleződött, és velünk akar maradni.”

Végre eldőlt a Sainz-dominó, amire mindenki várt – hamarosan bejelenthetik a két újonc pilótát