back to top
KezdőlapFormula SportMichelisz riválisa egy tragédia miatt majdnem eltiltotta a versenyzéstől fiát, akit most...

Michelisz riválisa egy tragédia miatt majdnem eltiltotta a versenyzéstől fiát, akit most felkarolt a Red Bull

-

Rocco Coronel pimaszul fiatalon, 13 évesen vált a Red Bull juniorprogramjának tagjává. Mindez azt követően, hogy egy tavalyi halálos baleset után apja, Tom Coronel komolyan elgondolkodott azon, hogy leállítja az ígéretesen induló versenyzői karriert.

Tom Coronel 52 évesen továbbra is aktív, elsősorban túraautózásban érdekelt autóversenyző, aki szinte végig ott volt a pályán Michelisz Norberttel a szakág aktuális csúcssorozatának mezőnyében, a Formula Nippon 1999-es megnyerése után pedig 24 évvel később, tavaly lett ismét bajnok, amikor az élen zárta a TCR Europe pontversenyét.

A mindig szókimondó, Hollandiában F1-es szakértőként is ténykedő versenyző mindeközben fia, Rocco bimbózó versenyzői próbálkozásait is egyengeti. A 13 éves fiú még gokartozik, ám a Red Bull augusztusban őt is meghívta Jerezbe egy képességfelmérőre, ahol Forma-4-es és korábbi GP3-as autókat is vezethettek a tinédzserek. A formaautós utánpótlás nevelésébe sokat fektető versenyistálló most közölte annak a négy újabb fiatalnak a listáját, akiket felvett programjába, és közéjük került Rocco Coronel neve is. Bár, mint az apa elmesélte, ezt a folyamatot sem simán intézte velük Helmut Marko.

„Helmut azt mondta, elégedett volt a teszten látottakkal, de a gyerek még mindig túl fiatal. Ám pár nappal később reggel fél nyolckor felhívott, hogy még aznap vázoljuk számára a tervünket” – idézi Tom Coronelt a Telegraaf.nl.

Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool //

Max Verstappen az autósport csúcsára való üstökösszerű berobbanása óta Hollandiából több fiatal tehetséget fedeznek fel a csapatok, akiket alighanem az immár háromszoros világbajnok szereplése inspirált, ugyanakkor az előd sikereihez való hasonlítgatás nagyobb nyomást is helyez rájuk. Coronel reméli, hogy fia ennek ellenére a Red Bull kezei alatt stresszmentesen képezheti magát – noha számos példát ismerünk már a Marko vezette pilótaprogram kíméletlen rostájára, amely ritkán ad második esélyt.

„Hogy ő lesz majd az új Max? Ilyesmi nem lehetséges, mert amit ő és Jos véghez vittek, az egészen páratlan. A Red Bull pénzügyi támogatást nyújt, ami nem elhanyagolható ebben a sportban. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent ők fizetnek, de tényleg sokat segítenek. Emellett kap egy személyi edzőt, egy táplálkozási tanácsadót, és a szimulátort is vezetheti majd” – fogalmazott Coronel, aki jövőre további formaautós teszteken látná Roccót, mielőtt versenyezni is elkezdene az együlésesekkel.

Ám mint az apa bevallotta, tavaly júliusban egy időre erősen megingott a hite abban, hogy fiát a nem veszélytelen autóversenyzés útján tartsa. Mindez akkor történt, amikor a szintén holland Dilano van ‘t Hoff életét vesztette egy balesetben az európai Formula Regional spái hétvégéjén.

„Nagyon felzaklatott Dilano baleste. Azonnal felhívtam a feleségemet, Pauline-t, és elbeszélgettünk arról, hogy engedjük-e továbbra is Roccót versenyezni. Érzelmi reakció volt a részemről, mert sokkos állapotba kerültem, hiszen ez minden szülő legnagyobb rémálma. De ha belegondolunk, az autósport sokkal biztonságosabb, mint amilyennek tűnik. Rocco minden irányból védve van egy gokartban, míg egy kerékpáros sokkal inkább ki van téve a sérüléseknek, hiszen csak egy sisakos visel” – nyugtatta meg végül magát Coronel, aki immár újra töretlenül hisz abban, hogy fiának helye van a formaautózás ranglétráján, s egyelőre a Forma-2-t említette elérhetőnek tűnő célkitűzésként.

Az Aston Martin még nem végzett: jöhet az Alonso–Verstappen álomcsapat?