back to top
KezdőlapFormula 1„Jó vezetők? Olyan lista nincs!” – Briatore az őt követő csapatfőnökök egész...

„Jó vezetők? Olyan lista nincs!” – Briatore az őt követő csapatfőnökök egész sorába rúgott bele

-

Flavio Briatorét azért igazolta le az Alpine, hogy kiterjedt tapasztalata és kapcsolatrendszere által ráncba szedje a csapatot, de az enstone-i istállót korábban évtizedeken át igazgató olasz a régi karakterét is visszahozta.

A most 74 éves üzletember 1990-ben került az akkor még Benetton néven ismert ensone-i istálló élére, s egészen 2009-ig, az ütközésbotrány kirobbanásáig vezette az akkor már Renault-ként működő csapatot, a szezont pedig már Bob Bell irányítása mellett zárták.

Turbulens évek következtek az istálló életében, ami a gyári csapat kiszállásával Lotusszá transzformálódott, és előbb Eric Boullier, majd Federico Gastaldi kezében volt a csapatvezetői pálca. 2016-ra visszavette az irányítást a Renault, s előbb a ma már a Ferrarinál ténykedő Frédéric Vasseurrel próbálkoztak, aki azonban összeférhetetlenség miatt hamarosan távozott, majd pedig jött Cyril Abiteboul, az Alpine-korszakban pedig Davide Brivio, Otmar Szafnauer és Bruno Famin követték egymást a csapatvezetői székben.

Briatore távozása és visszatérése között nyolc különböző vezetője volt az istállónak, ami azóta háromszor nevet is váltott. Ő maga most már nem csapatfőnökként tért vissza, de az ő közreműködésével került frissen az irányítás a mindössze 36 éves Oliver Oakes kezébe.

Briatore „túl olcsónak” nevezte Newey-t, és beolvasott az Alpine előző vezetőségeinek

Amikor az olaszt arról kérdezték, szerinte mi volt a baj a csapat korábbi vezetőségével, pofonegyszerű, egyúttal kíméletlen választ adott, több elődjét is lesajnálva ezzel.

„Nem volt vezetőség. Úgy hiszem, hogy ez volt az Alpine problémája. Egy ponttól kezdve elkezdtek rossz vezetőket választani, akiknek a listája elég hosszú. Olyan lista viszont nincs, amin a jók szerepelnének.”

„Az enstone-i egy nagy csapat, egy nagy szörnyeteg. Nehéz kézben tartani, ehhez ott kell lenni helyben. Nehéz lenne az Alpine-t Párizsból vagy egy másik helyről irányítani. Napi jelenlét szükséges hozzá.”

Oakes eközben a felhajtást kerülve teljesítette első F1-es hétvégéjét csapatvezetőként az Alpine-nál a Holland Nagydíjon, egyik hétvégi megnyilatkozásából pedig arra következtethetünk, mentalitásban ellentétes pólust képviselhetnek majd Briatoréval.

„Én nem azért vagyok itt, hogy sárdobálásba kezdjek. Ami történt, megtörtént. Most egyszerűen csak arra van szükségünk, hogy összetartsunk és egy irányba haladjunk. Nincs semmiféle mestertervem azon felül, hogy összefogjam a csapatot. Nagyszerű embereink vannak, és továbbiak érkeznek hozzánk” – idézi a brit csapatvezetőt a racingnews365.

„Ezt nem láttuk jönni” – a Mercedesszel egyenrangú F1-es motort fog kukába dobni a Renault?