back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton továbbra is napirenden tartja a fekete Ferrari témáját

Hamilton továbbra is napirenden tartja a fekete Ferrari témáját

-

Jövőre még semmiképp nem akarja ráerőltetni a sokszínűség jegyében folytatott kampányát a Ferrari külalakjára Lewis Hamilton.

Számos izgalmas aspektusa van a Ferrari és Hamilton 2025-től kezdődő együttműködésének. A csapat, a Ferrari márka részéről pedig a néhány év közös versenyzésnél alighanem még komolyabb fegyvertény lenne, ha visszavonulása után is az ő nagykövetük maradna Hamilton – így hosszú távon nyerhet igazán sokat a maranellói márka azzal, hogy elcsábította a britet a Mercedestől, akik gyerekkora óta támogatták.

Hamilton és a Ferrari-elnök John Elkann már beszéltek arról, hogy a tárgyalások fontos részét képezte a társadalmi célú közös munka továbbvitele is, amivel a hétszeres világbajnok az etnikai diverzitás növeléséért küzd az autósportos munkahelyeken és azon kívül is.

A Mercedesnél ennek leglátványosabb szimbóluma, kampányeleme az volt, amikor a csapat a 2020-as, a 2021-es és a 2023-as autóját is teljesen feketére festette az egész szezonra – már amikor festette, mert a csapat tavaly már a kilók spórolásával magyarázta, hogy sok ponton eredeti formában hagyta a fekete, szénszálas külsőt.

Hamilton Ferrarival való leszerződése óta izgatja a közvéleményt: vajon a brit el tudja érni a Ferrarinál is, hogy legalább részben befeketítsék a védjegynek számító tűzpiros autójukat a diverzitást hirdető projekt kedvéért? Az olasz istálló az utóbbi néhány évben óvatosan már elkalandozott más színek világában, tavaly Monzában a sárga, idén Miamiban a kék kapott nagyobb felületet, de a piros mindvégig domináns szín maradt.

„Egy ideje már nincs fekete autóm, így valószínűleg nem fogok túl korán emellett kardoskodni – idézi Hamiltont a planetf1. – Arról viszont már beszéltünk, hogyan gyakorolhatunk nagyobb hatást, John és a csapat pedig sok mindent tett már a filantrópia jegyében, így biztosan dolgozni fogunk közösen az ő projektjükön és a Mission 44-en is. A sporton belül is sokat kell még tennünk, de azon kívül is elég sok mindenbe belevágunk, ami izgalmasnak ígérkezik.”

Hamiltont nyerni is hagyták olyanért, ami miatt most Pérezt büntették – morog a Red Bull

Hamilton legalább két évig marad a Ferrarinál, így a 2026-os szabályválasztások is ott érik majd. Bár a paddockban azt rebesgetik, hogy a 2014-es motorformulaváltáshoz hasonlóan most is a Mercedes van lépéselőnyben a hajtáslánc fejlesztésével, a brit ezúttal nem számít arra, hogy egy istálló vagy gyártó látványosan ellóg majd a többiektől.

„Szabályváltozások alkalmával a legtöbb esetben azt láthatjuk, hogy bizonyos csapatok jobb munkát végeznek, és eleinte elég nagy különbségek alakulnak ki. Bízok benne, hogy ezekkel az új szabályokkal kicsit szorosabbak maradnak a dolgok, elvégre a motorok nem lesznek teljesen átszabva – ez most nem olyasmi lesz, mint amikor a V8-asoktól a V6-osokra váltottunk” – mutatott rá a brit.

A Mercedes akadékoskodása miatt sejtjük már most, milyen lesz az F1 2026-tól