back to top
KezdőlapFormula 1Pérez szerint több más versenyző is gyengélkedik, eközben szerdán már indul a...

Pérez szerint több más versenyző is gyengélkedik, eközben szerdán már indul a harc a helyéért

-

Sergio Péreznek sikerült megtörnie aggasztó időmérős sorozatát a Belga Nagydíjon szerzett második rajthellyel, de nem tulajdonít nagy jelentőséget ennek az eredménynek.

A szezont még erős eredményekkel, öt futam alatt négy dobogóval kezdő mexikói az Emilia-romagnai Nagydíjtól kezdve negatív spirálba került: onnantól hét nagydíjon keresztül hibák, balesetek, gyenge tempó jellemezte az időmérős szerepléseit, ezalatt ötször is lemaradt a Q3-as részvételről (négyszer a Q2-ről is), legjobb rajthelye pedig csupán a 8. pozíció volt. Ez aztán a vasárnapi eredményeit is nagyban befolyásolta, Imola óta mindössze 21 pontot gyűjtött össze.

A rossz szereplés már a Red Bull konstruktőri elsőségét is veszélybe sodorta, Pérez számára pedig a folytatást: egyre több paddockbeli sejtés szól arról hetek óta, hogy a csapat kész lenne akár szezon közben is lecserélni pilótáját gyenge teljesítményének indokával. Ha ez igaz, Pérez a sorsdöntő nyári szünet előtt, az utolsó pillanatban nyújtott reményt arra, hogy képes lehet fordítani helyzetén.

Az időmérő után arra a kérdésre, hogy a kiábrándító hétvégéket követően a visszaszerzett önbizalmának köszönhető-e az erős eredmény, a pilóta komplexebb választ adott.

„Többről van szó, mint pusztán a magabiztosság. Nyilván nem felejtettem el öt-hat verseny óta, hogy hogyan kell vezetni. Sok versenyzőnél lehet látni hasonlót, amikor egyszerűen nem vagyunk képesek kihozni az autóból a maximumot. Ennek a következménye, hogy elkezdjük elveszíteni az autóba vetett bizalmunkat” – idézi Pérezt az Autosport.

Verstappen megint mindenkit felfal a büntetése után is? – Hamilton, Norris és Piastri nem ért egyet

„Az én nézőpontomból ez az eredmény semmi nem változtat. Mindig is tartottam, hogy nem az a fontos, hol állunk jelenleg, hanem az, hogy hogyan lovagoljuk meg a hullámot, hogyan zárjuk az évet Abu-Dzabiban. Több más versenyző sem volt képes kihozni a legtöbbet az autójából az utóbb időben, de rám nagyobb figyelem hárult.”

„És a verseny egy új nap, új lehetőség lesz. Ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha kiestem volna a Q2-ben, hiszen csak a vasárnap számít igazán.” Pérez egyébként valóban majdnem kiesett az időmérő második szakaszában, amit csupán három ezredmásodperccel zárt Alexander Albon előtt a 10. helyen.

Az is lehet ugyanakkor, hogy Pérez számára már későn érkezett ez az egyelőre egynapos feltámadás. A planetf1 értesülései szerint a Red Bull már előkészített egy jövő heti tesztet, amelyen Daniel Ricciardo és Liam Lawson fogják összemérni magukat, s a csapat a Holland Nagydíjtól az ezen jobban teljesítő pilótának adhatja Pérez ülését. A tesztre egy filmforgatási nap keretén belül kerül sor jövő szerdán Imolában, ahol az ausztrál és az új-zélandi pilóta a kiscsapat, az RB idei autóját fogják vezetni. Ez az utolsó ilyen jellegű tesztnap, amit az energiaitalosok a két csapatukkal összesen felhasználhatnak idén – legutóbb Lawson a Brit Nagydíj után már vezethette a Red Bullt, amit sokan szintén a Pérez helyettesítésére való felkészülésnek tekintettek. A forrás szerint Cunoda Juki is autóba ül a teszten, de ő nincs a lehetséges helyettesek között.

Végső döntés a hírek szerint még nem született arról, hogy a mexikói pilóta kikerül az autóból már a szezon közben, ám helyének biztosításához alighanem fontos lesz a spái futamon mutatott teljesítménye – ahol a planetf1 szerint nem elsősorban a végső helyezését, hanem a 11. helyről rajtoló Max Verstappenhez viszonyított köridőit, teljesítményét fogja mérvadónak tekinteni a Red Bull.

Verstappen mehet a mezőny sűrűjébe, Leclerc pole-t szerzett, Pérez feltámadt az esős Spában