back to top
KezdőlapFormula 1Norris kezdett az élen az év egyik legfontosabb F1-es hétvégéjén

Norris kezdett az élen az év egyik legfontosabb F1-es hétvégéjén

-

Általános vélekedés az F1-es paddockban, hogy amennyiben Barcelonában sem tud dominálni a Red Bull, úgy végérvényesen kijelenthető, hogy van esély egy végig szoros szezonra. Noha ebből még egyáltalán nem lehet kiindulni, a Spanyol Nagydíj nyitányán nem a bikások zártak az élen.

Ahogyan lenni szokott, több csapat is Barcelonára időzítette a következő fejlesztési csomagját, így például a Sauber és az Aston Martin is aerodinamikai mérőkeretekkel felszerelkezve vágott neki a Spanyol Nagydíj első szabadedzésének. A legnagyobb fejlesztési csomagot azonban nem ők, hanem az RB hozta, amelyen csak az első szárny maradt változatlan a Kanadai Nagydíj óta. Ellenben a McLaren, a Williams és a Mercedes például semmit sem újított.

Kezdetben a kemény keverékű Pirelliket részesítették előnyben az istállók a 29 fokos levegő és 47 fokos aszfalthőmérséklet mellett, ragyogó napsütésben zajló tréningen. Az erre a versenyhétvégére új motort kapó (amely nem mellesleg az utolsó felhasználható V6-osa ebben az évben) Max Verstappen is ilyeneken repesztette 1:15.424-es idejét, amellyel már viszonylag korán az élre állt, majd a többiek hiába próbálkoztak rendületlenül, nem tudták letaszítani őt az első helyről. A legközelebb Russell került szintén keményeken, de 0,139 neki is hiányzott, míg a 3. helyezett Carlos Sainz hátránya már közel fél másodpercre rúgott.

A másik Ferrarival Leclerc eközben csak szenvedett és borzasztónak nevezte az autója viselkedését, amit 0,670 másodperces lemaradása is alátámasztott. Az első bő 20 perc után Verstappen, Russell, Sainz, Norris, Hamilton, Leclerc, Pérez, Piastri, Ocon és Cunoda volt a sorrend az első 10-ben, Piastrit leszámítva pedig mindenki kemény gumin futotta a legjobbját. A McLaren ausztrál versenyzője közepes keveréket használt.

Az edzés második felére aztán azoknál is felkerültek a közepes gumik, akik keményeken kezdtek, így előbb Russell (1:14.753), majd Sainz (1:14.572) ugrott az élre, de Hamilton is javított. De aztán jött Verstappen és 1:14.252-vel visszavette a vezetést, jóllehet, a Red Bull lágy gumikat kapott, amelyeken Pérez azért 4 és fél tizeddel elmaradt Verstappentől és Sainzot sem előzte meg.

Hogy Verstappen korai elsősége nem feltétlenül a címvédő dominanciáját vetíti előre, azt Lando Norris szintén lágy gumis köre mutatta, amellyel az egyszeres futamgyőztes 0,024-gyel lenyomta a hollandot.

22 perccel a leintés előtt piros zászlós megszakítás zavarta meg a további gyorskörök teljesítését, Fernando Alonso Aston Martinjáról ugyanis a 9-es kanyar kijárati kerékvetőjén levált egy aerodinamikai elem, majd a pálya közepén landolt. Mivel csak egy pályabírónak le kellett szaladnia azzal az aszfaltcsíkról, a kényszerszünet nem nyúlt hosszúra, és 3 perc múlva már folytatódhatott is az edzés.

Érdemi változás ezután csak egy történt: Piastri a 6. helyre sorolt be szintén lágy gumin, de több mint 6 tizeddel maradt el Norristól. A Mercedes és a Ferrari valós tempójára így tehát nem derült fény, hiszen ők kemény-közepes elosztásban lőttek el két gumiszettet, így egyelőre annyit tudunk, hogy Norris és Verstappent semmi sem választja el egymástól, miközben természetesen azt nem látjuk, hogy mennyire tekerték fel a motort és mennyi üzemanyaggal futották a körüket.

A Spanyol Nagydíj első szabadedzésének végeredménye: