back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen már akkor tudta, hogy nem jó a Red Bull, amikor még...

Verstappen már akkor tudta, hogy nem jó a Red Bull, amikor még jó volt

-

Már a domináns szezonkezdet során is érezhető volt, hogy valami nincs rendben a Red Bull idei autójával, ismerte el Max Verstappen, aki szerint könnyen lehet, hogy a csapat mára elavulttá vált szélcsatornájában kell keresni a hibát.

A Red Bull egy szezonon belüli visszaesése az élmezőny többi csapatához képest az F1 történelmének legnagyobb formaingadozásai közé sorolható, hiszen az autó, amely az év elején még sorra nyerte nagy előnnyel az időmérőket és a futamokat, a júniusi Spanyol Nagydíj óta képtelen a győzelemre, és akár mindkét bajnoki címet elveszítheti a McLarennel szemben.

Alonsót elkapták, a csodacsapat kitartott, de mi lesz Verstappennel? – az F1 kétarcú szezonjai

Mára a csapatnál is nyíltan beszélnek arról, hogy félrecsúszott valami a fejlesztésekkel – ennek hatása a szezon első harmadában először Sergio Pérez eredményein mutatkozott meg, de nyáron már Verstappen számára is tarthatatlanná vált az autó kezelhetősége.

„Egy ponton rossz irányba indultunk el. Más csapatok vagy nem jutottak még el erre a pontra, vagy egy kicsit másképpen fejlesztették az autójukat” – kezdte a helyzet értékelését Verstappen az Autosportnak nyilatkozva.

„Már nagyon korán felismertem, hogy az autó által nyújtott érzés, a balansz nagyon másmilyen, mint tavaly. Akkoriban viszont még mindig sokkal gyorsabbak voltunk a többieknél, így még volt terünk arra, hogy kompenzáljuk a nehézségeinket. Az elkövetkező versenyeken azonban egyre rosszabb és rosszabb lett a helyzet. Elérkezett a pillanat, amikor az autónk vezethetősége egészen szörnyűvé vált, miközben a többiek komoly előrelépést tettek.”

Verstappen is kimondta, amivel az apja korábban megvádolta a Red Bullt

A napokban a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a Red Bull szélcsatornájára mutatott a visszaesés fő okaként, aminek elavultságát a „háború utáni” jelzővel hangsúlyozta. A csapat már dolgozik egy új szélcsatorna építésén, ami reményeik szerint 2026-ra készülhet el.

„Bonyolult erről beszélni, de az igaz, hogy jelenleg nehezebb jól belőni a dolgokat, mint amilyen a korábbi autókkal volt – mondta erről Verstappen. – Az is igaz, hogy elég öreg szélcsatornával rendelkezünk, de az idei évet megelőzően még mindent jól csinált. Bizonyos dolgokat nehéz megérteni, ezt a jelenséget pedig a többi csapatnál is megfigyelhetjük, leszámítva a McLarent. Azok a csapatok is problémákkal szembesülnek, amelyeknek modern szélcsatornájuk van. Rendkívül nehézzé vált finomhangolni őket, vagy kinyerni belőlük a helyes adatokat. Ennek okát lehet, hogy magában a szélcsatornában, de az is lehet, hogy a pályán gyűjtött adatokkal való korrelációban kell keresni.”

Verstappen szavait megerősíti, hogy a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a napokban szintén kitért a nehezen értelmezhető formaingadozásra, ami sajátos 2024-es jelenség – és a McLaren szerinte is immúnis rá:

Niki Lauda frappáns tanácsát megfogadva fejleszti autóit a Mercedes