back to top
KezdőlapFormula 1Csak Vettel megidézésével lehetne idén bajnok Norrisból, de a McLaren pont erre...

Csak Vettel megidézésével lehetne idén bajnok Norrisból, de a McLaren pont erre készül

-

Bár Lando Norris ponthátránya továbbra is tetemes, a McLaren Holland Nagydíjon mutatott tempófölénye bizakodásra adott okot a csapatnál, miszerint nem teljesen veszett ügy elkapni Max Verstappent az egyéni bajnoki címért.

Norris még csak második győzelmét szerezte idén Zandvoortban, s továbbra is 70 pont a lemaradása a szezon első harmadában hét győzelmet is összegereblyéző Verstappennel szemben, aki rendszeres dobogós vagy aközeli eredményekkel gondoskodik róla, hogy előnye ne csökkenhessen jelentős mértékben a tabellán.

A Hungaroring után Zandvoortban ismét fölényes győzelmet aratott a McLaren, és dacára annak, hogy a kettő közé a Norris gyengélkedését hozó Spa is beférkőzött, a csapatnál immár nem csak a konstruktőri cím megszerzésének lehetőségéről beszélnek. Ez utóbbi tabellán már csak 30 pont a wokingiak hátránya a Red Bull-lal szemben, ám a csapatfőnök, Andrea Stella szerint Norris egyéniben is ledolgozhatja a lemaradását, még ha ehhez olyan szezonhajrára is lesz szüksége, mint amit Sebastian Vettel produkált a 2013-as szezon végén.

11 évvel ezelőtt a nyári szünetről visszatérve Vettel a hátralévő kilenc verseny mindegyikét megnyerte a Red Bull-lal, ezzel új rekordot állítva fel a zsinórban megszerzett futamgyőzelmek tekintetében – amit azóta Verstappen már beállított, egy másik sorozattal pedig eggyel meg is döntött.

Vettelnek akkor nem hátrányból kellett felkapaszkodnia, hiszen már a szünetről is 38 pontos előnnyel tért vissza legközelebbi üldözőjével szemben, amit aztán 155-re nyújtott a szezon végéig. Egy hasonló győzelmi széria (a három sprintversennyel együtt) most valószínűleg Norrisnak is elég lenne a 70 pont ledolgozásához, feltéve, hogy Verstappen nem végez minden alkalommal a második helyen mögötte.

„A konstruktőri bajnokság már ez a hétvége előtt is nyitott volt. Ami pedig az egyénit illeti, mindenképpen abban a szellemiségben állunk hozzá, hogy továbbra is van esélyünk elérni azt. Még arra is vetettünk egy pillantást, amit Vettel csinált 2013-ban, és elgondolkodtunk, miért ne tehetnénk meg mi is ugyanazt” – idézi a Motorsport Week Stellát, aki abban az évben a Ferrarinál Fernando Alonso versenymérnökeként elszenvedője volt Vettel legyőzhetetlen őszének.

Vettel, Webber & Alonso, Interlagos, 2013, racingline.hu
Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Stella azonban reálisan szemlélve a helyzetet nem gondolja, hogy a McLaren jelenlegi formájában képes lenne a hátralévő kilenc futamon egyaránt nyerni Norrisszal, hiszen ehhez pályatípusok széles spektrumán kellene egyaránt kiemelkedniük a mezőnyből a gyors Monzától a lassú Szingapúron és a kettő keverékének számító Bakun át a magaslati Mexikóvárosig, sivatagi versenyekkel, esti időpontokkal és talán még néhány esőfutammal is megspékelve.

„Koncentráltnak kell maradnunk, és abban a hozzáállásban kell folytatnunk, hogy még mindig lehetséges. Ez a hétvége pedig a teljesítményt illetően nagyon biztató volt. Ugyanakkor ez egy olyan pályán történt, amely nagyon jól illeszkedik az autónkhoz, ahogyan az Magyarországon is történt. És akkor is úgy tűnt, hogy innentől akár minden versenyről elhozhatjuk a kettős győzelmet, de ez nem így működik, a teljesítmény nagyon pályafüggő” – ismerte el az olasz csapatvezető.

„Amikor olyan pályákra érkezünk, amelyek ezekkel hasonló családba tartoznak, ott elég biztosak lehetünk benne, hogy erősen fogunk szerepelni. Tehát amelyek nyújtott kanyarokat tartalmaznak és magas leszorítóerőt igényelnek. Ám a gyors kanyarokkal tűzdelt pályák, mint amilyen Silverstone is, tudjuk, hogy a Red Bullnak jobban fekszenek. És valószínűleg ha most visszamennénk Ausztriába, ott továbbra is ők lennének a gyorsabbak.”

„Úgy gondoljuk, hogy az autónk jelenlegi konfigurációja nem elég jó ahhoz, hogy minden egyes versenyen a legerősebbek legyünk vele. Emiatt is készülünk további fejlesztésekkel a szezon végéig.”

Hogyan nyerhetett ennyivel a magát is meglepő McLaren Hollandiában?