back to top
KezdőlapFormula SportTiltott versenyzésen kapták az autóversenyzőket, eltiltották őket

Tiltott versenyzésen kapták az autóversenyzőket, eltiltották őket

-

Az F3-ban szereplő Martinius Stenshorne és Nyikolaj Colov egy-egy futamra szóló eltiltást kapott, amiért engedély nélkül rajthoz állt másik sorozatban, jelentette a RaceFans.

Az F3 szabályai ugyanis kimondják, hogy külön engedély nélkül senki sem vehet részt másik olyan bajnokságban, sőt, vezetni sem vezethet olyan versenyautót, amelynek tulajdonságai hasonlók az F3-as géphez, konkrétan az autó tömegének és a motor teljesítményének a hányadosa 2,0 kg/lóerő alatti.

Stenshorne a brit GB3 bajnokság silverstone-i, Colov a Eurocup-3 spái állomásán szegte meg ezt az előírást, elmondásuk szerint nem ismerték az erre vonatkozó kötelezettségeket. Előbbi azt mondta, a személyes stábja szervezte a programot, utóbbi pedig még további három versenyhétvégén tervezett rajthoz állni a sorozatban.

Az FIA súlyos szabályszegésnek minősítette a két esetet, mert előnyhöz juthattak az adott pályákon az F3-as vetélytársakkal szemben, ezért Stenshorne Silverstone-ban, Colov Spában nem indulhat majd az F3 aktuális hétvégéjén, mindkettő júliusban esedékes.

Stenshorne számára azért kínosak a történtek, mert pont a döntés előtt jelentette be a McLaren, hogy a szintén az F3-ban induló Alex Dunne-nal együtt felvette őt az utánpótlás-programjába, cikkünk borítóképén ő látható előrébb, az autó bal első kerekénél. A Red Bull támogatását élvező Arvid Landbladot is hasonló kihágáson érték tetten, ő Silverstone-ban vett részt egy kétnapos teszten egy GB3-as autóval, de a felügyelők elfogadták a magyarázatot, hogy adminisztrációs hiba és rossz belső kommunikáció folytán nem értesült erről az FIA. Neki csak egy 10 ezer dolláros büntetőcsekket számláztak ki.

Magnussen: Változtassák meg az F1-es szabályokat!