back to top
KezdőlapTouring CarTCRRibeiro: a márkák sorban állnak az ETCR ajtaja előtt

Ribeiro: a márkák sorban állnak az ETCR ajtaja előtt

-

Bár a tavalyi három márkához képest nem bővült az ETCR palettája a második szezonra, a Discovery Sports Events első embere, François Ribeiro szerint igenis van érdeklődés a sorozat iránt.

„Számos márka fejezte ki érdeklődését az Elektromos Túraautó Világkupa felé, de nem tudtak indulni idén az alkatrészek hiánya miatt.” jelentette ki a francia.

„Először ott volt a Brexit, aztán a COVID, most meg az ukrajnai háború. 21%-kal csökkent a piac a tavalyihoz, és 42-vel a koronavírus előtti értékhez képest. Eközben pedig az elektromos alkatrészek ára jelentősen emelkedett.

Nehéz a helyzet, például, ha akkumulátorokra van szükségünk 2023-ra, akkor a jövő hónapban már rendelnünk kéne. Vannak gyártól, akik jönnének, de ki kell várnunk, hogy hogyan alakul a helyzet.”

A tavalyi évhez képest nagyobb függetlenséget kapó ETCR-re ráférne a vérfrissítés. Főleg mivel a nagytestvér WTCR-ben két márka is visszább fogta idén a jelenlétét.

„Én mindig azt mondtam, egyik sorozatnak sem kéne a másik felé kerekednie. Mindkettőben ugyanaz az alapelv, az ügyfél alapú versenyzés. Mindkét technológiának lesz jogosultsága és tere ahhoz, hogy egymás mellett tudjanak létezni.”

2023-ban a WTCR hibrid meghajtásra vált majd, Ribeiro szerint ez felélénkíti majd a sorozatot.

„Egy közös rendszerünk lesz, egy egységes alkatrésszel, ami egyenlő feltételeket teremt hibrid technológiával. Mindegyik jelenlegi gyártó érdeklődését fejezte ki a megoldás iránt, mivel az utcai autókba is átültethető a technológia.

De a sorozat jövője szempontjából a gyártók mellett a csapatok jelenlétére is szükség van, mint ahogy most is ez a helyzet. Így fontos, hogy segítsünk nekik azzal, hogy lent tartjuk a költségeket, és biztosítjuk, hogy a rendszer megfizethető maradjon mindenkinek.”