back to top
KezdőlapFormula 1A dobogós Verstappen az 5. helyben, a gumikkal hazárdírozó Pérez csak a...

A dobogós Verstappen az 5. helyben, a gumikkal hazárdírozó Pérez csak a csodában bízott

-

Max Verstappen elégedetten nyilatkozott a Brit Nagydíj után, hiszen egy rosszabbul kinéző délutánból tudott kihozni egy második pozíciót, miközben az újabb mélypontokat megélő Sergio Pérez tudja, a nyári szünetig hátralévő két futamon nagyon fontos lesz visszatalálnia szezon eleji formájához.

A Red Bull a leintésig két másodpercre megközelítette a győztes Lewis Hamiltont, amit Verstappen hatalmas mentésként értékel azok után, hogy a silverstone-i verseny jelentős részében a Mercedesek és a McLarenek is gyorsabbnak tűntek nála. A holland a rajt után a harmadik helyen haladt, de még az első etapban megelőzte őt Lando Norris és Oscar Piastri is.

„Az elején próbáltam tartani a lépést, de minden túlmelegedett, és küszködtem a tapadással. Szóval Lando elment mellettem. Aztán Oscar is elment. Aztán elkezdett esni, akkor se volt tapadásom. Túl nagy kockázatot sem akartam vállalni, mert nem éreztem magam komfortosan, szóval csak próbáltam túlélni. Egy ponton még Carlos is megérkezett a buliba, ekkor az járt a fejemben, hogy ez aztán tényleg egy rémes délután” – fogalmazott a holland, akinek persze tetemes pontelőnye tudatában azért olyan nagyon komolyan nem kellett aggódnia, ráadásul eredményével végül még növelni is tudta azt.

„De aztán jó döntéseket hoztunk a kerékcseréknél, és ez az, ami versenyben tartott. A végén a kemény keverék is helyes választás volt, ennek köszönhetően tudtam igazán odatenni magam. Ahhoz képest, hogy milyen rossz délutánunk volt, amelynek egy pontján az 5. vagy a 6. hely nézett ki, simán elfogadom a második helyet.”

Norris magát okolja az elvesztett első helyért, Hamilton jobban érezte a körülményeket

Pérez küszködése eközben újabb mélypontra jutott idén, a szezont még dobogók sorával kezdő mexikói teljesítményében Imolától eltört valami, az azóta eltelt hat futamon összesen 15 pontot szerzett – miközben Verstappen 119-et, de még a Haasszal Nico Hülkenberg is nála többet, 16-ot.

A hatszoros futamgyőztes hétvégéje az időmérőn történt kicsúszásával siklott félre. Végül az autón elvégzett módosítások miatt a bokszutcából rajtolt, majd az első, enyhébb eső megérkezésekor azon kevesek közé tartozott, akik kockáztatva máris kihajtottak intermediate gumikért.

„Ez teljes katasztrófa volt – vonta le a mérleget hétvégéjéről azonnal Pérez. – Hibáztunk az első döntésnél, azt gondolva, hogy több eső jön. Miután kereket cseréltem, hat körig az intereken maradtam, miközben a pálya teljesen felszáradt, ezzel teljesen tönkretettem a gumijaimat, mire az eső megérkezett. Ez kivégezte a versenyemet, mert az élen haladók közé kerültem, kört kaptam, lehűltek a gumijaim, az egész egy rémálom volt.”

„Örülök, hogy jön egy kis szünet, amely során összeszedhetjük magunkat, a cél pedig egyértelmű, vissza kell nyernünk a formánkat. A péntekünk még nagyon jól alakult, de tovább kell lépnünk Magyarországra, amely hétvége nagyon fontos lesz.”

Három egymást követő hétvégén zajló verseny után egy szabad hétvége már tényleg szünetként értékelhető a zsúfolt F1-es naptárban, ám a paddockbeli sejtések szerint Pérez a nemrég megkötött szerződéshosszabbításával együtt sem érezheti helyét biztonságban a csapatnál, Liam Lawson ugyanis a feltételezések alapján azért fog filmforgatási napot teljesíteni csütörtökön a Red Bull idei autójával, hogy a csapat kiértékelje az esetleges pilótacsere lehetőségét.

„Tudom, hogy hogyan áll a szerződésem, és nem hagyhatom, hogy ez elvonja a figyelmem. Koncentrálnom kell a következő két hétvégére, hogy a csapatommal együtt kimásszunk ebből a nehéz időszakból” – mondta erről, természetesen konkrétumok nélkül Pérez.

Érdekes ajánlatok érkeztek – Pérez helye lassan ismét veszélyben a Red Bullnál?