16.5 C
New York
péntek, szeptember 20, 2024
KezdőlapFormula 1Nagyot hibázott a Ferrari? – világbajnok volt pilótájuk kritizálta a maranellóiakat

Nagyot hibázott a Ferrari? – világbajnok volt pilótájuk kritizálta a maranellóiakat

-

A Ferrarival két szezont lehúzó, később egy Adrian Newey által tervezett Williamsszel világbajnoki címet nyerő Nigel Mansell szerint az olaszok rosszul tették, hogy nem követtek el mindent a mérnökzseni megszerzéséért.

Az 1989-ben és 1990-ben a Ferrarinál versenyző Nigel Mansell alighanem nincs egyedül azon véleményével, hogy a maranellóiaknak mindent meg kellett volna tenniük Adrian Newey megszerzéséért ahelyett, hogy hagyják az Aston Martinhoz menni a Red Bullt elhagyó tervezőzsenit. Frédéric Vasseur, a Scuderia csapatfőnöke erről nemrég azt mondta, nem egyeztek az elképzeléseik Newey-val arról, hogy milyen szerepet töltene be a csapatban, és különben is, egyetlen személy nem tesz csodát.

Mansell ugyanakkor úgy véli, hogy de igen. „Amint hallottam, hogy a Ferrari valószínűleg Adrian fizetési követelései miatt állt el a szerződtetésétől, arra gondoltam, hogy ez megfontolatlan volt a részükről. Imádom a Ferrarit, tényleg imádom, de elszalasztottak egy lehetőséget, mert bárki is szerzi meg Adrian Newey-t, az szinte garantáltan fantasztikus évek elé néz. Az Aston Martin valami igazán különlegeset ért el azzal, hogy megszerezte őt” – idézi a Crash.net az 1992-es világbajnokot.

christian horner, nigel mansell
Mansell (jobbra) a Ferrari helyében megszerezte volna Newey-t / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A 71 esztendős expilóta szavai alighanem sokak véleményét tükrözik, különösen azért, mert a Ferrari egyszer, 2014-ben már a csillagokat is lehozta volna Newey-ért. A mérnök erről 2017-ben megjelent könyvében így írt: „Már korábban is megkörnyékeztek, de ezúttal minden addiginál komolyabbak voltak a szándékaik. Elutaztam, hogy találkozzam Luca di Montezemolóval, a Ferrari akkori elnökével a toszkánai vidéki házában. Komoly tárgyalásokat folytattunk, az ajánlatuk pedig mesés volt. Luca nekem akarta adni a teljes Ferrarit, az utcai és a versenyrészleget is. Szinte már filmsztárokhoz illő életstílussal kecsegtetett, és a legnevetségesebben nagy pénzügyi ajánlattal, ami jóval több volt, mint a már így is nagylelkű red bullos fizetésem duplája.”

Newey persze ennek ellenére nemet mondott, amiben nagy szerepet játszott az, hogy egyrészt nem igazán akarta elhagyni a Red Bullt, csak motiválatlanná vált a gyenge motor miatt, másrészt a külföldre költözéssel is hadilábon állt. Hogy most pontosan miért nem ment Maranellóba, azt valószínűleg csak évek múlva tudjuk meg, de Mansell szerint az Aston Martin nagyon jól járt vele.

„Elbűvölve fogom nézni a sportszerető emberekkel, hogy milyen gyorsan előretörnek majd. Az emberek szerintem alábecsülték annak a jelentőségét, hogy Adrian szerintem nem volt teljesen boldog az utóbbi néhány évben a Red Bullnál, és így is milyen fantasztikus munkát végzett. Szerintem azzal, hogy az Egyesült Királyságban, az Aston Martinnál maradt, Adrian kicsit nagyobb energiával és fókuszáltabban fog dolgozni. Ezeket a szavakat hallgatni pedig mindenki számára félelmetes, mert annyira fantasztikus munkát végez. És ha kényelmesen érzi magát, és biztos vagyok benne, hogy az Aston Martinnál így fogja, valami nagyon különlegeset érhet el.”

A Red Bull már Newey alatt rossz irányba indult el, és hallgatnia kellett volna Pérezre

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]