back to top
KezdőlapFormula 1A csapatvezetők támogatják az F1 legújabb extrém sprintfutamos ötletét

A csapatvezetők támogatják az F1 legújabb extrém sprintfutamos ötletét

-

Az utóbbi időszakban felmerült, hogy az abu-dzabi teszt mellett egy sprintfutamot is rendezzenek a fiatal pilóták számára, természetesen F1-es autókkal. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, a Ferrarit irányító Frédéric Vasseur, valamint Peter Bayer, az RB vezérigazgatója is támogatja az elképzelést.

A Forma–1-ben már régóta tart az a tendencia, hogy a pilótáknak egyre kevesebb tesztlehetőség jut, legalábbis az aktuális autóval. Olyannyira, hogy most már a versenyhétvégéken és az előszezoni kollektív teszteken kívül csak filmes napokon, gumiteszteken és az idényzárót követő abu-dzabi teszten ülhetnek be munkaeszközükbe.

Éppen emiatt vannak nagyon nehéz helyzetben a fiatal pilóták, akik manapság alig kapnak lehetőséget, mielőtt potenciálisan F1-es versenyzővé válnak, versenykörülmények között pedig egyáltalán nem. Ezt a problémát küszöbölné ki valamilyen szinten a Forma–1 vezetésének legújabb ötlete, miszerint az abu-dzabi teszt mellett egy sprintfutamot is rendezzenek az ifjoncok számára, természetesen F1-es gépekkel. A csapatvezetők támogatják az ötletet.

„Az F1-es Bizottságban megvitattuk ezt, és úgy vélem, szeretnénk több lehetőséget adni az újonc versenyzőknek – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. – Ha viszont egy nagydíjhétvégén tesszük ezt meg, akkor az hatással lesz vagy hatással lehet az állandó pilóta teljesítményére. Ha egy futamhétvégén engedjük őket versenyezni, az befolyásolhatja az [F1-es] viadal eredményét, ami elég nagy károkat okozhat, ha az ember a bajnoki címért küzd. Szóval nem találtunk más módot arra, hogy lehetővé tegyük számukra, hogy végigmenjenek egy versenyhétvégén, nyomják az autóban, és össze lehessen őket hasonlítani.”

Forma-1, Frederik Vesti, Mercedes, Abu-Dzabi 2023, teszt
Manapság kevés lehetőséget kapnak a fiatalok F1-es autóban / Fotó: Steven Tee/LAT Images/Mercedes-Benz Archive

Az osztrák üzletember hozzátette, a teremben lévők közül senki nem ellenzi az ötletet. Kollégája, a Ferrarit irányító Frédéric Vasseur a logisztikai nehézségeket emelte ki, amelyek normál esetben megnehezítik a dolgukat. A jelenlegi szabályok szerint minimum kétszer egy fiatal versenyzőt kell autóba ültetni az első szabadedzésen, de ezt a limitet nem igazán lehet feljebb vinni.

„A jelenlegi szabályok között, illetve azzal, hogy a téli teszt három napból áll, nem könnyű kilométereket biztosítani nekik – fogalmazott a francia szakember. – Arra is lehetne gondolni, hogy több lehetőséget adunk nekik az első szabadedzéseken, de az F2-ben már így is tizennégy versenyt [valójában fordulót – a szerk.] teljesítenek. Ráadásul ott vannak a sprintfutamos [hétvégék], amelyeken nem lehet odaadni nekik az első gyakorlást, néhány pályán pedig ezt nem könnyű megvalósítani. Szingapúrban, Monacóban vagy Bakuban soha nem fogjuk feláldozni az első tréninget. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk annyi lehetőséget adni nekik, hogy valós körülmények között teszteljék a kocsit, és ne a korábbi változatot. Emellett úgy gondolom, ez a lehetőség jó lehet arra, hogy teljes hétvégét biztosítsunk nekik, szabadedzéssel, időmérővel és rajttal. Ezt nem könnyű összehozni, de én támogatom.”

Hogy ez megvalósul-e, és ha igen mikor és milyen formában, azt egyelőre természetesen nem tudni, mindenesetre az ötletet erősen támogatják. Köztük van Peter Bayer, az RB vezérigazgatója is, aki kiemelte, az első szabadedzés sem biztosít garantáltan érdemi lehetőséget, ahogyan ez a Holland Nagydíjon is történt. Az osztrák szakember hozzátette, szerinte ezzel új célcsoportot szólíthatnának meg.

„Úgy gondolom, manapság látható, mennyire jól működik a piramisos rendszer a formaautózásban, a gokartozástól kezdve a Forma–4-en, F3-on, F2-n át mennyi tehetség érkezik – jelentette ki. – A csúcson nyilván csak húsz ülés van, így elég összetett feladat ezeknek a srácoknak, hogy megmutassák a képességeiket. Néha baleset történik, mint az előző héten, és akkor öt percet kapnak arra, hogy menjenek. Szerintem ezért is lenne nagyszerű, mert ezzel elérnénk a fiatalabb szurkolói bázist, amit nagyon szeretnénk. Összességében mindenképpen támogatnánk [az ötletet].”