back to top
KezdőlapFormula 1A McLaren látja, hol veszíti el Norris sorozatban a versenyeket

A McLaren látja, hol veszíti el Norris sorozatban a versenyeket

-

Bár ő számít Max Verstappen elsőszámú kihívójának jelenleg, Lando Norris maga is tisztában van vele, hogy utóbbi futamait nem tudta tökéletesen kivitelezni. A McLaren kész segíteni neki, hogy kiküszöbölje hiányosságait.

Igaz, hogy tetemes, 78 pontos lemaradással, de Norris Verstappen legközelebbi üldözője a tabellán, ráadásul a jelenleg leggyorsabbnak tűnő McLarent vezeti. A brit ennek ellenére nem tudott újabb győzelmet hozzátenni a még tavasszal Miamiban aratott elsőjéhez, amihez az előző futamokon elkövetett hibák részben bizonyosan hozzájárultak.

Spielbergben összeütközött Verstappennel a győzelemért csatázva, Silverstone-ban utolsó bokszkiállásánál rontottak a csapattal közösen, a Hungaroringen pedig a rajtot rontotta el. Spában a negyedik helyről rajtolva szintén több pozíciót veszített, amikor egy pillanatra lecsúszott a pályáról.

„Sok pontot eldobtam az elmúlt három-négy versenyen butaságok miatt. Szerintem csak egy kis pihenőre van szükségem. Az előző néhány futamra valahogy nem hangolódtam rá, és ez pontokba került, de remélhetőleg erősebben térek majd vissza” – ismerte be Norris a Belga Nagydíjat követően.

Elképesztő rekordtól fosztotta meg az F1-et a spái kizárás

Norris gyenge rajtjaiból ráadásul már egy tendencia is kirajzolódik. A brit eddig F1-es karrierje során a sprinteket is beleszámolva öt alkalommal indulhatott a rajtrács éléről, de egyszer sem tudta megtartani a vezetést az első kör végéig. A Redditen pedig egy felhasználó Norris összes eddigi rajtjának adatait összesítette: eszerint idén még egyetlen startjánál sem tudott pozíciót fogni, viszont hat alkalommal is veszített, összesen 14 helyezést. A 2020-as évet leszámítva eddig összesítésben minden szezonban több pozíciót veszített a startnál, mint amennyit nyert, de persze vegyük figyelembe, hogy egy-egy alkalmi baleset, amivel egy pilóta a mezőny végére kerül, jelentősen befolyásolhatja az összképet.

Andrea Stella, a McLaren csapatvezetője szerint sem kérdés, hogy Norris futamai leggyakrabban a versenyek elején úsznak el, de a bizonyítékok feltárásáig nem jelöli meg a pilóta felelősségét.

„Ezek a dolgok mindig nagyon kevésen múlnak. Együtt fogunk dolgozni Landóval, ahogy Oscarral [Piastri] is, hogy megtaláljuk, mely területeket aknázhatnak ki jobban egyénileg, és ugyanakkor hogyan működhetünk jobban közösen. Mindenképpen van kielemeznivalónk, hogy rájöjjünk, milyen körülmények járultak hozzá a kihagyott lehetőségekhez” – idézi Stellát az Autosport.

„Lando esetében például statisztikailag úgy tűnik, hogy ezek az elszalasztott lehetőségek a versenyek korai fázisában történnek. Itt utána kell járnunk, hogy ez csak véletlen egybeesés-e, vagy valamilyen okkal történik.”

„Ahogyan minden sportoló, Lando is fel fogja tenni magának a kérdést, mit csinálhatna jobban, hogy többet kihozzon az általunk elvégzett munkából. És a csapat segíteni fogja ebben.”

A Sainz-hatás: ilyen örömöt vált ki, ha az egyik legjobb versenyző az egyik leggyengébb csapathoz igazol