back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull négy autóval harcol Norris ellen? A McLaren furcsállja Ricciardo...

A Red Bull négy autóval harcol Norris ellen? A McLaren furcsállja Ricciardo húzását

-

Nem újszerű lépéssel, ám felettébb szokatlan kivitelezéssel gondoskodott róla a Szingapúri Nagydíj végén a Red Bull, hogy Lando Norris eggyel kevesebb ponttal csökkentse hátrányát Max Verstappennel szemben a tabellán. A McLaren csapatfőnöke ugyan nem akar vádaskodni, de felvetette a sportszerűséggel kapcsolatos súlyos aggályait.

Amióta 2019-ben újból bevezették, hogy pont jár a versenyen futott leggyorsabb körért az F1-ben, a csapatok ezt a lehetőséget alkalomadtán taktikusan közelítik meg, ugyanis nemcsak az egy extra egység megszerzése, hanem annak a riválistól való elvétele is értékes lehet a bajnokságban. A Red Bullnál például előfordult már, hogy a gyenge pozícióban haladó Sergio Pérezt beáldozták ennek érdekében: a 2021-es Brit Nagydíjon még a pontot érő 10. helyről is kerékcserére hívták, hogy az utolsó körökben elvegye a leggyorsabb kört Verstappen riválisától, Lewis Hamiltontól – és sikerrel is jártak.

Nagyon hasonló dolog történt most Szingapúrban is: Norris tökéletes hétvége, karrierje első F1-es grand slamje felé haladt, azaz birtokolta a leggyorsabb kört is, ám a hajrában Daniel Ricciardo egy extra bokszkiállás után 439 ezreddel jobb időt futott korábbi mclarenes csapattársánál, hogy segítse… nos, nem a jelenlegi csapattársát, hiszen az ausztrál az RB pilótája, amely istállónak Szingapúrban mindkét autójával a pontzónán kívül autózva nem sok érdeke fűződhetett a leggyorsabb kör megszerzéséhez.

Itt a vége? Ricciardo alig akart kiszállni az autóból, majd könnyes szemmel révedt a múltba

Persze nem nagy talány rájönni, hogy a gesztus a testvércsapat érdekeit szolgálta, hiszen Ricciardo húzásával Verstappen előnye nyolc helyett csak hét ponttal csökkent, s hat versennyel a szezon vége előtt még mindig 52-vel vezet Norrisszal szemben – a mögöttes motivációt maga az ausztrál készséggel elismerte a leintés után.

Hogy az RB egyik pilótájának a Red Bull szolgálatába állítására direkt utasítás érkezett-e az anyacsapattól, vagy a faenzai istállónál szerepüket ismerve önállóan döntöttek így, az nem tudott, de valójában nem is lényeges. Az eset ígyis-úgyis rávilágít arra a sportszerűségi aggályra, hogy a Red Bull adott esetben négy autót is mozgatni tud a pályán céljainak elérése érdekében, miközben a fő bajnoki ellenfél, a McLaren csak kettőt – fordított esetben a wokingiaknak nem adatott volna meg az a luxus, hogy egy másik csapat segítse ki őket.

A Red Bull és 2006 óta már harmadik különböző néven futó fiókcsapata közötti szoros kötelék az azonos tulajdonos révén persze már közel két évtizede ismert tény, és többször is terítékre került már a nem teljesen átlátható összefonódásuk ügye az F1 vezetőinek értekezletein. Bár a faenzai istálló éppen az idei év elején, az RB név felvételekor határozta meg magát a Red Bulltól minden eddiginél függetlenebb entitásként, a szingapúri történések azért ezt erősen megkérdőjelezik.

A McLaren csapatvezetője az egyértelmű motiváció ellenére sem ment bele vádaskodásokba, Andrea Stellánál udvariasabban és diplomatikusabban aligha lehetne megfogalmazni, hogy Ricciardo a Red Bull érdekében való bevetése nem volt rendben.

Verstappen belebegtette: ha ez így folytatódik, visszavonul

„Ez egy nagyon fontos ügy. De ha elővesszük a sportszerűség ügyét, felelősségteljesen kell hozzáállnunk, és én erre törekszek. Nincsenek birtokomban a tények. Csak azt láttam, hogy az RB ráment a leggyorsabb körre, és meg is szerezte azt” – idézi az olasz csapatvezetőt az Autosport.

„Egy hosszabb távú egyeztetés részeként talán le kell majd fektetnünk, hogy a csapatoknak a pályán és a gyárban is teljesen önállóan kell működniük, hiszen egy konstruktőri bajnokságról beszélünk. Ezt majd le kell tisztáznunk.”

„Ugyanakkor nincsenek a kezemben tények arról, hogy az RB a Red Bull segítése érdekében ment rá a leggyorsabb körre. Csak egy kicsit, hogy is mondjam, különösnek találom. Nem számítottam rá. Meglepett, hogy az RB szingapúri versenyének legfőbb prioritása az volt, hogy elérje a futam leggyorsabb körét. Mindenesetre még keményebben kell dolgoznunk annak érdekében, hogy a bajnokság végül ne egyetlen ponton múljon.”

„Ezzel egyidejűleg temérdek együttérzéssel, támogatással és barátsággal viszonyulok Danielhez, így egyszerűen csak örülök, hogy ezt a leggyorsabb kört is hozzáadhatta az eredménylistájához.”

Pérez egyébként, akárcsak három éve Silverstone-ban, most is a 10. helyen haladt a futam végén, elmondása szerint pedig volt egyeztetés arról a rádiójában, hogy kiálljon-e a leggyorsabb kör miatt, végül azonban szavai szerint nem kellett ezt megtennie, mivel már nem volt rá szükség.

Norris behúzta Szingapúrt, Ricciardo talán utolsó futamán még kisegítette Verstappent