back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull Ring megtette, amire mindenki vágyott: így kerülnék el a...

A Red Bull Ring megtette, amire mindenki vágyott: így kerülnék el a büntetéscunamit

-

Nem ámítás, itt van, megérkezett: a hétvégi Osztrák Nagydíj helyszínén kavicságyakat helyeztek a pálya kritikus pontjaira, ettől remélve, hogy az F1 elkerülheti a tavalyi futam kriminális végkimenetelét, amikor a leintés után 1200 pályaelhagyási ügyben kellett vizsgálódnia az FIA-nak.

A Red Bull Ring azóta küzd a pályaelhagyási problémákkal, amióta a sport szigorúan megköveteli a versenyzőktől a pályahatárok betartását. A gyors utolsó két kanyarban, a 9-esben és a 10-esben az aszfaltozott bukótér szinte felkínálja magát a szélesebb ívvételre, és minden évben akadtak néhányan, akik sorozatos vétségek miatt büntetést szedtek össze emiatt, a 2023-as versenyen azonban mindez egészen kriminális, már-már bohózatban illő méreteket öltött.

A leintést követően órákig nem ismerhettük meg a hivatalos végeredményt, hiszen az FIA több mint 1200 lehetséges pályaelhagyási vétségben nyomozott. Végül összesen 83-at találtak: 21 büntetési tételt osztottak ki a futam alatt vagy után, amelyek 9 versenyzőt érintettek, s összeadva 145 másodpercnyi időhozzáadással jártak.

Az FIA a történtek után megkérte a Red Bull Ringet, hogy találjon megoldást erre a tarthatatlan problémára, az elmúlt hetekben pedig el is készült a sokak által legkézenfekvőbbnek tűnő megoldás: 2,5 méter széles kavicságycsíkot helyeztek a 9-es és a 10-es kanyar kerékvetői mögé, ezzel elvéve a versenyzők kedvét a túl széles befordulástól. Aki mégis ráhajt azokra, már ettől összeszed némi időveszteséget, így – remélhetőleg – felügyelői vizsgálódásra már nem is lesz szükség.

A Forma-1 számára hatékony megoldás nem feltétlenül kedvez a Red Bull Ringre látogató más bajnokságoknak, a MotoGP például az aszfaltozott bukótérhez ragaszkodik, így lehetséges, hogy az ő augusztusi versenyhétvégéjükre a kavicságy újra eltűnik a két kanyarból.