back to top
KezdőlapFormula 1Megoldották, hogy most már azt is lehessen büntetni, amit Alonso korábban megúszott

Megoldották, hogy most már azt is lehessen büntetni, amit Alonso korábban megúszott

-

A felügyelők képtelenek voltak büntetést kiszabni Fernando Alonsóra egy a Kínai Nagydíj hétvégéjén elkövetett vétségéért – de a most pontosított szabályok immár lehetőséget adnak erre.

A sanghaji hétvége sprintversenyén Alonso egy túlzottan optimista előzési manőverrel próbálozott Carlos Sainz ellen, aminek a Ferrarival való ütközése lett a vége. A felügyelők kiosztottak egy 10 másodperces büntetést az Aston Martin pilótájára, aki viszont nem sokkal a koccanás után autójának sérülései miatt a garázsba parkolt.

Furcsán hatott, hogy a kétszeres világbajnok a kiesése után időbüntetést, és nem a következő futam rajtrácsára szóló hátrasorolást kapott, ám ennek oka az volt, mint a felügyelők is rámutattak, hogy a sprintversenyek szabályzatában nincs benne olyan részlet, amely lehetővé tenné, hogy az azokon elkövetett vétségeket egy későbbi eseményen is le lehessen tölteni – így csakis olyan szankciót oszthattak ki, ami az aktuális sprintre vonatkozott, függetlenül attól, hogy Alonso eredményét ezzel már nem befolyásolhatták, vagyis a kiesésén túl bármiféle extra büntetés nélkül megúszta a baleset okozását.

A Motorsport Világtanács most eleget téve a sanghaji felügyelők felhívásának, módosította a vonatkozó szabályrészletet, belefoglalva, hogy a sprinteken rajtbüntetések is oszthatók, amelyeket a következő futamon kell letölteni – vagyis ugyanazon a hétvégén, a sprintfutamot követhető tényleges versenyen.

Tisztáztak továbbá egy ugyancsak idén Kínában felmerült másik homályos szabályt is, amiben szintén Sainz és az Aston Marton volt érintett. Az időmérő során a Ferrari spanyolja egy megpördülés után hosszú időre megállt a pályán, ami a piros zászlókat is előhívta. Sainz azonban végül el tudta indítani autóját és önerőből visszatért a bokszba, majd folytatta a kvalifikációt. Az Aston Martin utólag óvást nyújtott be emiatt, arra hivatkozva, hogy ha egy autó megáll a pályán az időmérőn, nem folytathatja tovább a körözést. A pontosítás immár úgy fogalmaz, hogy a tilalom csak abban az esetben él, ha a bokszutcán kívül, a pályán megálló versenyző külső fizikai segítséget vesz igénybe az újrainduláshoz. Sainz folytatása tehát a módosítás után is legális lenne.

Alonso megint leszólta a fiatal versenyzőket: már nem akkora egyéniségek, mint a régiek