back to top
KezdőlapFormula 1Alonso szerint a 2026-os autókkal lehetetlen célokat tűzött ki magának az F1

Alonso szerint a 2026-os autókkal lehetetlen célokat tűzött ki magának az F1

-

Fernando Alonso szkeptikusan fogadta a Forma-1 vadonatúj szabályrendszerével kapcsolatos híreket. A spanyol pilóta szerint nem lesz egyszerű feladat 30 kilogrammal könnyebbé tenni az új autókat a mostaniakhoz képest.

Az FIA a tegnapi nap folyamán bemutatta a 2026-os szabályrendszer prototípus autóját, és emellett a technikai szabályok egy részét is. A vadonatúj szabályok legfontosabb eleme az lesz, hogy az elektromos energia nagyobb szerepet fog kapni a versenyautók működtetésében.

Megszűnik a DRS, összemennek az autók – bemutatták a 2026-os F1-es szabályokat

Mivel az új motorformulának számos hátránya van, ezért a sportág vezetőinek ki kellett találnia egy megoldást arra, hogy megőrizzék az F1-es autók páratlan sebességét. Ennek érdekében jelentősen megváltoztatták az autók vázszerkezetét, az első és hátsó szárnyakra aktív aerodinamikai elemeket helyeztek, és mindezek mellett könnyebbé tették az autókat.

A 2026-os autók tengelytávja 3600-ról 3400 milliméterre csökken, amíg a szélesség is csak 1900 milliméter lesz az eddigi 2000 helyett. Emellett a leszorítóerő 30, a légellenállás értéke pedig 55 százalékkal lesz kevesebb a mostani adatokhoz képest. Ennek köszönhetően nagyobb lesz a végsebességek értéke, és a pilóták minden bizonnyal könnyebben tudják majd követni egymást a kevesebb koszos levegőnek köszönhetően.

A hangzatos ígéretek ellenére Alonsót egyelőre nem győzték meg az új szabályok, és szerinte a 30 kilogrammos súlycsökkentést nagyon nehéz lesz megvalósítani.

„Szerintem a 30 kilót már lehetetlen kivitelezni – árulta el a spanyol kétszeres világbajnok a Kanadai Nagydíj csütörtöki sajtónapján. – Ha az energia felét elektromos úton adjuk le, akkor azt egy akkumulátornak is támogatnia kell, ami miatt 20-30 kilóval nehezebb lesz az autók súlya a hajtáslánc miatt.”

„Ez azt jelenti, hogy ha 30 kilogrammal akarnak könnyíteni az autókon, akkor igazából 60-tól kell megszabadulni. Szerintem lehetetlen lesz megugrani a szóban forgó célkitűzést.”

„Két év áll a csapatok rendelkezésére, hogy elérjék a kívánt célt. Azonban a Forma-1-ben mindig ez van, hogy az ügyes szakembereknek köszönhetően még az is megvalósulhat 2026-ban, ami 2024-ben még lehetetlennek tűnt.”

Amíg a spanyol klasszist a súlycsökkentés, addig Alex Albont és Lewis Hamiltont a szimulátorban mutatott lassú sebesség aggasztja a leginkább az új autókkal kapcsolatban. Ugyanakkor a Williams pilótája elismerte, hogy a könnyebb autók egyértelmű előrelépést jelenthet a királykategória számára.

45 fontos bejelentést tett Alonso csapata