back to top
KezdőlapFormula 1Ocont mégis lecserélik már Kanadában is egy kis időre

Ocont mégis lecserélik már Kanadában is egy kis időre

-

Az idei szezon végén az Alpine F1-es csapatát elhagyó Esteban Ocon nem vesz részt teljesen a kanadai nagydíjhétvégén, az első tréningen Jack Doohan vezeti az autóját.

A csapattársával történt monacói ütközése után napokon át találgatta az F1-es sajtó, hogy Oconnak büntetésből ki kell-e hagynia a Kanadai Nagydíjat. A héten aztán előbb Ocon jelentkezett hosszas védőbeszéddel, amiben cáfolta, hogy ne versenyezne Montrealban, majd miután bejelentették, hogy 2024 végén amúgy is szakít az Alpine-nal, már szinte biztos volt, hogy nem lesz kispadra ültetés.

Ám mint az a francia istálló idei 9. futam előtti közleményéből kiderült, egy kicsit azért partvonalon kívülre helyezik a renitens pilótát, az első szabadedzésen ugyanis a 2025-ös előléptetésre pályázó tartalékversenyző, Doohan ül majd Ocon A524-esében.

„Úgy döntöttünk, hogy Kanadában felhasználjuk az első kötelező alkalmat, amikor fiatal versenyzőt kell az autóba ültetnünk az első szabadedzésre. Jack nagyszerű szimulátoros munkájával, amelyet az elmúlt versenyhétvégék során végzett, tudjuk, hogy számíthatunk az értékes visszajelzéseire Montrealban” – olvasható az Alpine közleményében.

Jack Doohan, Alpine
Doohan jövőre akár az Alpine egyik versenyzője is lehet / Fotó: Alpine F1 Team

Az idén az Alpine 2022-es autójával privát tesztprogramot teljesítő Doohannek tavaly már volt két szereplése első szabadedzésen (Mexikóban és Abu-Dzabiban), majd részt vett a szezonzáró után rendezett fiatal pilóták tesztjén. „Nagyon izgatott vagyok, hogy pályára léphetek, most először fogok vezetni a Circuit Gilles-Villeneuve-ön, amit már nagyon várok.”

„Hálás vagyok a csapatnak a lehetőségért és azért, hogy már a szezon ilyen korai szakaszában megismerkedhetek a 2024-es autóval. Ez segíteni fogja a szimulátorban végzett munkámat, különösen az európai versenyek alatt. Azon leszek, hogy a legjobbamat nyújtsam a csapatnak és mindkét versenyző számára a legtöbbet hozzam ki az edzésből, megvizsgálva különböző új alkatrészeket és megértve az újraaszfaltozott pálya felületét.”

Ezt lehet most tudni a Forma–1 2025-ös pilótapárosairól