back to top
KezdőlapFormula 1Az F1-es autók 1 kg-os könnyítésére írt ki pályázatot az FIA

Az F1-es autók 1 kg-os könnyítésére írt ki pályázatot az FIA

-

Módosítják a Forma-1-es autók által használt halót a 2026-os szezonra, az FIA olyan új gyártót keres, amely az autók össztömegének csökkentéséhez is hozzá tud járulni.

A fejvédő glória 2018-ban került fel az F1-es autókra, mára pedig már az FIA által felügyelt szinte összes formaautós sorozat használja – az esztétikailag nem túl mutatós, de mára látványban mégis teljesen megszokottá vált elem azzal a kizárólagos céllal érkezett, hogy megvédje a versenyzők fejét az elszabadult alkatrészekkel vagy a balesetekben rájuk felugró autókkal való találkozástól.

Ez a cél természetesen mindent felülír az autósportban, így a tervezőknek és mérnököknek el kellett fogadniuk, hogy a halo érkezése rossz hatással van az autó súlyerőeloszlására, hiszen meglehetősen magas pozícióba került fel egy 7 kg-os „ballaszt”.

2026-ra azonban valamelyest csökkenni fog ez a kellemetlenség, hiszen az FIA most kiírt egy pályázatot, amelyre olyan gyártók jelentkezhetnek, akik a jelenleginél könnyebbé képesek tenni a halót – noha továbbra is megkötés, hogy annak legalább 6 kg-nak kell lennie, vagyis maximum 1 kg-os csökkenés lett előirányozva.

Ez persze így is jelentős annak fényében, hogy továbbra is változatlan erőhatásoknak kell ellenállnia a titánötvözetből készülő elemnek, de persze a jelenleg 798 kg-os autók össztömegét tekintve elenyészőnek tűnik.

Az F1 és az FIA a 15 év alatt közel 200 kg-mal elszálló tömeget szeretné csökkenteni a 2026-os szabályváltozások évére, ami a leghatékonyabban azzal lehetséges, ha az autók minél több elemén sikerül kis mértékben lefaragni kilókat, vagy akár csak grammokat.

Korábban a Pirelli is jelezte, hogy erre készül. Bár a gumigyártó felé intézett elsődleges kérés az volt, hogy a 2022 óta 18 colos kerekek méretét csökkentsék vissza, ők a kerekek szélességének csökkentésével ígérik, hogy hozzájárulnak az F1-es autók könnyítéséhez.