back to top
KezdőlapFormula 1Furcsa baleset Monzában, kicsúszott és összetört a biztonsági autó (videóval)

Furcsa baleset Monzában, kicsúszott és összetört a biztonsági autó (videóval)

-

Az Olasz Nagydíj első balesete már egy nappal azelőtt megtörtént, hogy pénteken a hétvége bármely versenysorozatának autói a pályára hajtottak volna az első szabadedzésre. Bernd Mayländer a biztonsági autó tesztje során kicsúszott a Parabolicában, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

A biztonsági autó és az orvosi autó minden versenyhétvége csütörtökjén tesztet tart a pályán a rendszerellenőrzések miatt, és ebbe maximális sebességgel teljesített körök is beletartoznak, hogy a vezetők felkészüljenek a hétvége éles bevetéseire.

Monzában is éppen ez a teszt zajlott csütörtök délután, amikor a pálya utolsó kanyarja, a Parabolica (amit 2021 óta valójában már Alboretónak neveznek) előtt Mayländer alatt megpördült a biztonsági autó, a bukótérbe csúszott és bal oldalával a TecPro-korlátba csapódott.

Személyi sérülés nem történt, Mayländer és az autóban tartózkodó másik személy is saját lábukon szálltak ki az autóból, a szintén pályán lévő orvosi autó pedig megállt, hogy felvegye őket. Ezen a hétvégén a Mercedes és az Aston Martin safety carja közül utóbbi, a Vantage van használatban, és bár az autó alaposan összetört, az F1 mindig több biztonsági autóval érkezik a hétvégékre, hogy az ehhez hasonló váratlan körülmények esetén is legyen tartalék.

Az 53 éves Mayländer immár negyed évszázada, 2000 óta vezeti biztos kezűen az F1 safety carjait, egyelőre a mostani balesetről sem tudni, hogy technikai vagy vezetői hiba okozta-e.

Az FIA rövid közleményben megerősítette, hogy az Aston Martin már vizsgálja a baleset okát, és mindenkit megnyugtatott afelől, hogy a tartalékautónak köszönhetően a hétvége folytatása zökkenőmentes lesz.

Felettébb ritka, de előfordult már, hogy az F1 kiszolgálóautói balesetet szenvedjenek. 2000-ben az orvosi autót vezető Alex Ribeiro csúszott a falnak Monacóban, de a leghíresebb talán az a 2002-es eset, amikor Interlagosban az Enrique Bernoldi autója mellett megálló orvosi autó kinyitott ajtajának száguldott neki Nick Heidfeld a Sauberrel.

Más bajnokságokban is körülnézve viszont szép számban lehet videókat gyűjteni az olyan esetekből, amikor a biztonság garantálása miatt pályára küldött járművek okoztak veszélyt.