back to top
KezdőlapFormula 1Tényleg megtörtént: korábbi tönkretevőjét hívta segítségül az Alpine

Tényleg megtörtént: korábbi tönkretevőjét hívta segítségül az Alpine

-

Pár hete tartotta már magát a híresztelés a paddockban, hogy Flavio Briatore visszatérhet az Alpine F1-es csapatához, amit korábban Benetton és Renault néven még maga vezetett. Az enstone-iak most hivatalosan is bejelentették, hogy ez megtörtént.

Az olasz Corriere della Sera már május végén kész tényként közölte, hogy Briatore már az Alpine-nál dolgozik, ahol az elmúlt pár év során temérdek kulcsembert elveszítő istálló munkaerőtoborzásában segédkezik. Hogy pontosan mikor indult az együttműködés, az talán nem derül ki, az Alpine Spanyol Nagydíj péntek reggelén tett közleménye azonban hivatalossá teszi, hogy megtörtént az újraegyesülés az egykori sikergyáros, egyúttal botrányoktól sem mentes csapatfőnökével, aki tanácsadóként tér vissza Enstone-ba.

A most 74 éves olasz 1988-ban került a Benettonhoz, ahol hamarosan csapatvezető lett, s tisztségét a csapat 2002-es Renault-vá alakulása után is megőrizte, egészen 2009-ig, amikor a részvételével is kitervelt szingapúri ütközésbotrány nyilvánosságra kerülése elsodorta őt. Briatorét akkor eltiltották az F1-ben való munkától, amely ítéletet később bíróságon megtámadott és visszavonatott, míg a Renault az ügy következményeként gyári csapatként öt évre kivonult az F1-ből. Briatore vezetéséhez kötődik az istálló történetének összes világbajnoki címe, Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval és két-két alkalommal ért fel a csúcsra.

Az Alpine közlése szerint Briatore új szerepkörében közvetlenül a Renault vezérigazgatójának, Luca de Meónak a tanácsadója lesz Forma-1-es ügyekben. „Briatore elsősorban a csapat legmagasabb szintű feladataira fog koncentrálni: felkutatja a legnagyobb tehetségeket, információkkal szolgál a pilótapiacról, felméri a csapat belső struktúráját és stratégiai döntésekben ad tanácsot” – írja közleményében az Alpine.

Újabb F1-es szörnyszülött jöhet létre egy csapat és egy motor házasságából