back to top
KezdőlapFormula 1Az Alpine kijelentése komoly hatással lehet Andrettire

Az Alpine kijelentése komoly hatással lehet Andrettire

-

Nemrég számos pletyka merült fel azzal kapcsolatban, hogy a Renault eladhatja az Alpine néven futó Forma-1-es csapatát. A francia márka vezérigazgatója, Luca de Meo azonban annak ellenére is tagadta az ezzel kapcsolatos állításokat, hogy több ajánlat is befutott hozzá.

Az enstone-i istálló rossz formában indította a 2024-es évet, miután az A524 az egyik leglassabb autó volt a mezőnyben. Ugyan a bevetett fejlesztések valamilyen szinten javította a francia csapat helyzetét, eddig mindösszesen 2 pont szerepel a nevel mellett, amivel csak a pont nélküli Saubert előzi meg a konstruktőri bajnokságban.

Négy futam a mélyben elég volt – máris eladósorba került az Alpine?

A nehéz helyzet okozta anyagi nehézségek miatt egyre többet cikkeztek arról, hogy a Renault akár meg is elégelheti a szituációt, és megszabadulhat az F1-es projektjétől a közeljövőben. Potenciális vevőből aligha lenne hiány, mivel a száguldó cirkuszba vágyó Andretti mellett sajtóértesülések szerint a kínai Geely Global is nyitott lenne arra, hogy bevásárolja magát a sportba.

Azonban de Meo elárulta, hogy az Alpine szenvedése ellenére semmilyen szempontból nem áll szándékában eladni a csapatot.

„Szeretném tisztázni ezt a dolgot – árulta el a francia szakember egy, az Autocar magazinnak exkluzív int adott interjúban. – Nincs esély arra, hogy most feladjuk a harcot, az nem vallana rám.”

„Még egy kisebb részletet sem fogunk értékesíteni, mert semmilyen mértékben nincsen szükségünk a pénzre. Rengeteg embertől kaptam ajánlatot, akik ezt követően a sajtó előtt is nyilatkoztak erről a témáról. Ez a tény azonban egyáltalán nem foglalkoztat minket, mert hülye ötlet lenne, és nem fogjuk ezt csinálni.”

„A hibrid éra kezdetén az erőforrásunk nem volt valami jó. Előtte évekig világbajnokok voltunk a Red Bull oldalán, de a hibrid technológia érkezésével elromlottak a dolgok. Még a 2021-es hajtásláncunk hátránya is kettőtől öt tizedmásodpercre rúgott, és mivel idén még az autót is elrontottuk, így másfél másodperccel hátrébb vagyunk a kelleténél.”

De Meo azt is hozzátette, hogy hibákat követtek el, és emiatt jelenleg nem is érdemlik meg azt, hogy élmezőnyben legyenek. Az Alpine ügyvezető igazgatója azt is hozzátette, hogy a csapata számára minden feltétel adott a sikerességhez, mivel a Renault-csoport minden anyagi támogatást biztosít a számára, és a jövőben azon fognak dolgozni, hogy visszataláljanak a helyes útra.

Az Andretti számára azért rossz hír az Alpine-vezér nyilatkozata, mert az utóbbi időben hiába jelezte több módon is, hogy szeretne csatlakozni az F1-hez, a sportág vezetői ellenzik ezt. Legutóbb az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm is azt tanácsolta Michael Andrettinek, hogy egy csapat felvásárlásával próbáljon meg beszállni az F1-be.

Az utolsó oltsa le a villanyt? Újabb veterán szakembert rúgott ki az Alpine