back to top
KezdőlapFormula 1Fejmosást kaptak a Kanadai Nagydíj szervezői

Fejmosást kaptak a Kanadai Nagydíj szervezői

-

A Kanadai Nagydíj szervezőinek néhány hónapon belül be kell mutatniuk az FIA-nak, hogy a következő F1-es versenyükön milyen intézkedésekkel akadályozzák meg a most kialakult veszélyes helyzet.

A levezető körben ugyanis több néző bemászott a pályára, miközben még F1-es versenyautók mentek vissza a bokszba, ami természetesen balesetveszélyes. Az elmúlt években nem ez az első hasonló eset a világon, Ausztráliában és Brazíliában is előfordult ilyen. 1998-ban a Hungaroringen történt nézői invázió Michael Schumacher győzelme után, Kanadából pedig leginkább 1995-re emlékezhetünk ilyesmire, Jean Alesi első győzelmekor.

A Kanadai Nagydíj szervezőit ezért berendelte az FIA, és azt állapította meg, hogy hiányosságok voltak az ilyen szituációt megelőzni kívánó eszközökkel, amelyek nem álltak rendelkezésre, illetve nem látták el megfelelően a feladatukat. Szankcióként a rendezőket arra kötelezték, hogy szeptember végéig mutassák be, milyen intézkedésekkel tervezik elejét venni a hasonló kihágásoknak a jövőben.

Pénzbírságot egyelőre nem szabtak ki, de ha megismétlődik a vasárnapi eset, garantáltan nem ússzák meg ennyivel. Az említett 1998-as Magyar Nagydíj után a Hungaroringet például 1 millió dollárra büntették, jóllehet, az összegnek „csak” a negyedét kellett kifizetni, mert a büntetés felfüggesztett részét nem kellett érvényesíteni később.

A hétvégi Kanadai Nagydíj rekordnak számító helyszíni 350 ezres nézőszámot hozott a négy nap során, és többen logisztikai gondokról számoltak be, mivel a nem állandó versenypálya építményeit alapvetően nem ekkora terhelésre tervezték.

Nesze, sánta, itt egy púp! – Pérez büntetést kapott Barcelonára, már Horner is türelmetlen