back to top
KezdőlapFormula 1A Mercedes mérnöke elárulta Hamiltonról azt, ami miatt a Ferrari kezdhet aggódni

A Mercedes mérnöke elárulta Hamiltonról azt, ami miatt a Ferrari kezdhet aggódni

-

Lewis Hamilton időmérős gyengélkedésére a szabotázstól kezdve a rosszul előkésztett gumikon át már sok mindent hallottunk magyarázatként, de a Mercedes egyik rutinos mérnöke most elmondta, valójában mi áll a háttérben.

Noha két héttel ezelőtt megszerezte első győzelmét a jelenlegi szabályrendszerben – ami a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj óta az első sikere volt –, Lewis Hamilton az időmérő edzések terén soha azelőtt nem látott verést kap aktuális csapattársától, hiszen 10-2-re áll George Russell ellen ebben az összevetésben. Tavasszal a hétszeres világbajnok igencsak kétértelmű megjegyzéseket tett azzal kapcsolatban, hogy ez minek köszönhető, ami csak rátett egy lapáttal azokra az összeesküvés-elméletekre, melyek szerint a Mercedes hátráltatja őt.

Mercedes-alkalmazott állítja: csapata szabotálja Hamiltont – de tényleg?

Az idei szezon végén a csapatot elhagyó és a Ferrarihoz igazoló klasszis ezt saját maga tagadta, azóta pedig nem került előtérbe az időmérős vereségeinek miértje, noha az elmúlt két időmérőn is Russell mögött végzett. Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója viszont most rávilágított, hogy mi lehet a probléma. „George mindig is nagyon magasra helyezte a lécet az időmérőn, már akkor lenyűgöző volt, amikor bekerült az F1-be. Már a Williamsnél is lenyűgöző időmérőket teljesített, úgyhogy tudtuk, hogy nagyon gyors. Lewis pedig nem rejti véka alá a tényt, hogy a szombatok jelentik számára a nagyobb kihívást. Küszködött ezekkel az új generációs autókkal, de tényleg, nem igazán fekszenek a stílusának. Folyamatosan dolgozik azon, hogy miként vezet” – árulta el a szakember.

Hamilton számára a fő problémát a 2022-ben debütált szívóhatású autók jelentik, a dolgát pedig csak nehezíti, hogy a Mercedes az utóbbi két szezonban nem számított a legjobb autónak. „Rengeteget dolgoztunk azon, hogy próbáljuk gyorsabbá tenni az autót, mert az egyszerűen nem volt elég gyors, illetve azon, hogy olyan egyensúlyt találjunk, amellyel a versenyzők támadhatnak szombaton. Fejlődtünk, és az utóbbi időben George nagyon kis különbséggel győzte le Lewis-t. Nagyszerű a csapatnak, hogy Lewis újra ott van és tovább fog küzdeni, mi pedig tovább dolgozunk ezen, és talán látunk még néhány pole pozíciót Lewistól” – mondta Shovlin, majd rátért arra, hogy Hamilton versenyen továbbra is kiemelkedő, miként azt Silverstone-ban is láttuk.

George Russell, Mercedes, Magyar Nagydíj
Russell egy körön feladta a leckét Hamiltonnak / Fotó: LAT Images / Mercedes

„Különösen egy körön küszködött, a versenytempója mindig megvolt, ami igazán a hasznunkra vált. Arról van szó, ahogyan támadja a kanyarokat. Amikor az ember így vezet, az autó hirtelen válik túlkormányzottá, a gumik pedig elkezdenek túlhevülni. Főként azon dolgoztunk, hogy próbáljunk neki olyan autót adni, amelyet lehet ezzel a nagyon támadó stílussal vezetni, és jó köridőt elérni vele anélkül, hogy a kanyar közben meglepetések érnék” – ecsetelte a mérnök, hogy mi Hamilton problémája.

Most már csak az a kérdés, hogy Hamilton képes lesz-e még az idén felülkerekedni az időmérős nehézségein, vagy viszi magával azt a Ferrarihoz, ahol egy egy körön szintén kiemelkedő pilótával, Charles Leclerc-rel kell majd összemérnie magát.

Russell szerint ha Hamilton tudta volna, hogy ilyen jó lesz a Mercedes, nem megy a Ferrarihoz