16.5 C
New York
vasárnap, szeptember 22, 2024
KezdőlapFormula 1Hamilton Verstappen mellé állt: Remélem, nem tölti le a büntetését, én sem...

Hamilton Verstappen mellé állt: Remélem, nem tölti le a büntetését, én sem tenném

-

Max Verstappen a nagy port kavart bojkottja után megtartotta szombati szingapúri sajtótájékoztatóját az FIA által kontrollált termen kívül, miközben a versenyzőtársai is egyetértenek a tiltakozó hollanddal.

A Red Bull pilótája korábbi ígéretét betartva nem volt hajlandó érdemben részt venni a Szingapúri Nagydíj időmérőjét követő hivatalos sajtótájékoztatón, miután csütörtökön egy ott általa kimondott csúnya szó miatt (amelyben az autóját szidta), egynapi közmunkára ítélték a felügyelők. Mindez annak következménye, hogy a hétvége előtt az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm hadjáratot indított a versenyzők csúnya beszéde ellen.

A szombati sajtótájékoztatón a másik két résztvevőt, Lewis Hamilton és Lando Norrist is megkérdezték a káromkodásüggyel és a hollandra kiosztott büntetéssel kapcsolatos véleményükről, és mindketten kiálltak Verstappen mellett.

„Őszintén szólva ez egy vicc. Ez az autóversenyzés csúcsa, hibák előfordulnak. Én biztosan nem tölteném le [a büntetést], és remélem, hogy Max sem fogja” – mondta Hamilton.

Norris ugyan viccelődéssel nyitott („Megérdemelte!”), de hamar komolyra fordította a szót: „Szerintem nagyon igazságtalan, egyetlen részével sem értek egyet.”

Elképesztő: Verstappen bojkottal vágott vissza a büntetésre, széttrollkodta a sajtótájékoztatót

A versenyzőket tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke, Alexander Wurz az ORF televíziós csatorna szakértőjeként árulta el, a pilóták között teljes egyetértés mutatkozik a kérdésben.

„A GPDA WhatsApp-csoportjában senki sem gondolja, hogy ez rendben van. Minden versenyzőt izgat most ez a téma” – nyilatkozta a korábbi F1-es versenyző.

Közben lezajlott Verstappen várva várt „igazi” sajtótájékoztatója, amit az FIA hivatalos eseményét követően, a paddockban tartott meg. A holland itt már részletesen kifejtette véleményét és tanúsított magatartásának hátterét, szavai alapján pedig csak az FIA legfelső vezetésére neheztel, akik egyáltalán előálltak a káromkodásokkal szembeni zéró toleranciával, és immár bármilyen ártalmatlan helyzetben elengedett csúnya szót a sport morális értékeit védő, a nemzetközi sportkódex 12.2.1k cikkelyével szembemenőnek ítélnek.

„Nevetségesnek tartom, ami történik. Miért is kellene ezek után értelmes válaszokat adnom? Hiszen úgy tűnik, nagyon könnyen összeszedhetünk egy pénzbírságot vagy valamilyen büntetést. Szóval inkább nem beszélek sokat, vigyázok a hangomra, aztán megtartjuk az interjút máshol, ahol válaszolhatok a felmerült kérdésekre” – idézi Verstappent az Autosport.

„Precedenst akarnak teremteni, így a versenyzők már apróságokért is figyelmeztetést vagy bírságot kapnak. Úgy tűnik, velem most nagyon példát akartak statuálni, amit elég furcsának tartok. Hiszen nem valakire káromkodtam, hanem az autómról alkottam véleményt. Nem a felügyelőket hibáztatom, velük nagyon jól elbeszélgettünk, és tudom, hogy nekik muszáj követniük azt, ami a sportkódexben le van írva. Megértőek voltak, és nekik is nehéz ez a helyzet. Szerintem amit mondtam, abban nem volt semmi rossz. Persze ha valaki felé céloztam volna, akkor más lenne a helyzet.”

Jos Verstappen: A Red Bull ezt jól elk**ta

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]