back to top
KezdőlapFormula 1Itt a Magyar Nagydíj első bejelentése: távozik a rutinos pilóta

Itt a Magyar Nagydíj első bejelentése: távozik a rutinos pilóta

-

Miként arról korábban beszámoltunk, Esteban Ocon sajtóhírek szerint már aláírta a szerződését a Haas-istállóval, azaz 2025-től náluk fog versenyezni a már korábban bejelentett Oliver Bearman oldalán. Ez azt jelenti, hogy Kevin Magnussennek nem marad hely, amit az amerikai csapat a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapján megerősített.

A Haas egyelőre csak a dán versenyző távozását jelentette be, de nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy ezek után az Ocon-bejelentés is jönni fog – ha nem ezen a hétvégén, akkor valamikor a közeljövőben.

Magnussen 2014-ben, a McLarennel mutatkozott be a Forma–1-ben, majd egy év kihagyás után a Renault pilótájaként tért vissza 2016-ban, hogy 2017-től csatlakozzon a Haashoz. Itt első körben 2020 végéig versenyzett, és akkor úgy tűnt, ennyi volt az F1-es karrierje, ám Nyikita Mazepin 2022-es szezon előtti távozása megnyitotta előtte az utat a visszatéréshez.

A Haasszal eddig teljesített 135 futamával magasan ő az amerikai gárdával a legtöbb versenyen rajthoz álló pilóta, ám az utóbbi másfél éve nem alakult jól, a 2022 végén elküldött Mick Schumacher helyére hozott Nico Hülkenberg ugyanis igencsak elhomályosította őt. Mivel a német már korábban elkötelezte magát a Sauber és az Audi mellett, egyértelmű volt, hogy Bearman az ő helyére jön, de Magnussen ülése ennek ellenére nem volt szilárd, mint ahogyan azt a mai bejelentés is mutatja.

Kevin Magnussen, Haas
Magnussennek most már tényleg ennyi volt a Forma–1? / Fotó: Simon Galloway / LAT Images / Haas

„Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani a Haas F1 Teamnél, büszke vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű emberekből álló csapatban versenyezhettem az utóbbi években – olvashatók Magnussen szavai a Haas közleményében. – Különösen Gene Haasnak szeretnék köszönetet mondani az irántam mutatott elkötelezettségéért, hogy 2022-ben visszahozott, amikor azt gondoltam, hogy a Forma–1-ben töltött időm a végéhez ért. Nagyszerű pillanatokat éltem át a csapattal és olyan emlékeket szereztem, amelyeket soha nem feledek. Miközben a karrierem következő fejezetére tekintek, továbbra is teljes mértékben arra koncentrálok, hogy mindent beleadjak a 2024-es szezon hátralevő részében a Haas F1 Teammel.”

„Mindenért szeretnék köszönetet mondani Kevinnek, amit a csapatnak adott mind a pályán, mind azon kívül – mondta Komacu Ajaó, a Haas csapatfőnöke. – Az elmúlt évek során a pilótafelállásunk kősziklája volt, senki nem vezetett több versenyen nekünk, és átéltünk néhány emlékezetes pillanatot, nem utolsó sorban a 2022-es Bahreini Nagydíjon elért ötödik helyezést, amikor Kevin visszatért a második időszakára a csapattal. Nem számított rá, hogy azon a hétvégén Forma–1-es autót fog vezetni, de figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, ami az egész szervezetnek elképesztő lökést adott, és ismét megmutatta, mennyire tehetséges a volán mögött. Még számos verseny vár ránk az idén, úgyhogy kíváncsian várom, mit tudunk még elérni Kevinnel, miközben együtt küzdünk a bajnoki helyezésekért.”

Komacu ezután utalt rá, hogy Magnussen a Haasszal kialakított különleges kapcsolata miatt más szerepben akár a csapat tagja maradhat. „Remélem, hogy valamilyen formában megtaláljuk a módját a további közös munkának. Remélhetőleg ezt a közeljövőben meghatározhatjuk, mert a kiterjedt Forma–1-es tapasztalata és a munkafolyamataink ismerete kétségtelenül értékes a folyamatos növekedésünkben és fejlődésünkben.”

Megleste Michael Schumachert egy újságíró egy teszt után, és döbbenetes dolgot látott