back to top
KezdőlapFormula 1Hamiltont még meg is büntették a rosszul sikerült időmérője után, ismét kizártak...

Hamiltont még meg is büntették a rosszul sikerült időmérője után, ismét kizártak egy versenyzőt

-

Lewis Hamiltont háromhelyes rajtbüntetéssel, míg Alexander Albont kizárással sújtották a sportfelügyelők a Holland Nagydíj időmérője után. A hétszeres világbajnok Sergio Pérez feltartása, míg a Williams versenyzője szabálytalan padlólemez miatt kapta a büntetést.

Bár már órák teltek el a Holland Nagydíj kvalifikációja óta, változott a zandvoorti futam rajtrácsa. Azt már közvetlenül a leintés után lehetett tudni, hogy Lewis Hamiltont vizsgálják, miután még a Q1-ben feltartotta Sergio Pérezt. Az viszont jóval később derült ki, hogy az egyébként remek nyolcadik helyet szerző Alexander Albon autóját szabálytalannak találták.

Verstappennek megszakadt a hazai sorozata, Norris óriási körrel happolta el előle a pole pozíciót

A hétszeres világbajnok a 9-es kanyarban volt útban a mexikói pilóta számára, aki úgy reagálta le a történteket, hogy idiótának titulálta ellenfelét. A Mercedes versenyzője ellenben már akkor kijelentette, hogy elég helyet hagyott, és később Sam Collins, az F1 TV technikai elemzője is arra jutott, hogy a hatszoros F1-es futamgyőztesnek bőven lett volna lehetősége az ideális íven maradni.

A sportfelügyelők azonban másként látták. Azt elismerték, hogy a kivezető körén lévő Hamilton valóban lassított, és eleinte nem volt útban, de megítélésük szerint a 39 éves pilóta a kanyarkijáratnál már visszatért Pérez elé, akadályozva őt a gyorskörében. Ennek következtében háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották a pályán tizenkettedik helyen végző versenyzőt. Pérez egyetértett a döntéssel.

„Mindent megtett, de sajnos rosszkor volt rossz helyen – nyilatkozta még bőven az ítélet megszületése előtt. – A sportfelügyelők idén nagyon szigorúak voltak. Én ennél sokkal rosszabbért kaptam büntetést, úgyhogy arra számítok, hogy sajnos büntetést fog kapni. Szerintem mindent megtett, amit tudott. Vélhetően kicsit több mozgásteret kellene adni ezen a téren, de ez van.”

Alon viszont ennél is rosszabbul járt, ugyanis a thai pilótát kizárták az időmérőről. A sportfelügyelőknek ebben a a kérdésben nem volt más választásuk, hiszen az autó nem felelt meg a technikai szabályzatban található 3.5.1-es cikkely a) pontjának, amely a padlólemez méretére vonatkozik. A Williams képviselői nem vitatták, hogy az FIA mérései szabálytalan értéket jeleztek, de azzal érveltek, hogy a csapat eszközei mást jeleztek. A döntéshozók ugyanakkor leszögezték, hogy előbbi a releváns, így diszkvalifikálták a kétszeres F1-es dobogóst. A grose-i alakulat így katasztrofális kvalifikációt zárt, hiszen Logan Sargeant el sem tudott indulni a harmadik szabadedzésen elszenvedett balesete után.

A sportfelügyelők korábban egy harmadik büntetést is kiosztottak, de ennek nem volt hatása a rajtrács sorrendjére. Nico Hülkenberget azért vizsgálták, mert még a harmadik szabadedzésen sérült autóval tért vissza a bokszba. Mindezt veszélyesnek titulálták, de kiemelték, hogy egyrészt viszonylag közel volt a bejárathoz, amikor balesetet szenvedett, másrészt a pilóta nem láthatja teljesen az autó állapotát, ezért a Haast részesítették megrovásban.