back to top
KezdőlapFormula 1Halomra törő Red Bullok, eső és Norris-pole a Magyar Nagydíj időmérő edzésén

Halomra törő Red Bullok, eső és Norris-pole a Magyar Nagydíj időmérő edzésén

-

A Red Bull számára nagyon rosszul alakult a 39. Magyar Nagydíj időmérő edzése, amelyet megbolondított az eső és két jókora baleset. A McLaren kibérelte az első sort, a harmadik helyet pedig Max Verstappen szerezte meg.

A hétvége előtt kevesen tippeltek volna arra, hogy nemhogy nem hoz rekkenő hőséget a Magyar Nagydíj szombati napja, hanem egyenesen esős időmérő edzés vár a mezőnyre. Pedig ez történt, nagyjából 45 perccel a kvalifikáció 16 órai kezdete előtt ugyanis elkezdett szemerkélni az eső a Hungaroringen. Annyira nem esett, hogy intermediate gumikat kelljen feltenni az autókra, így mindenki lágy keveréken kezdte meg a 18 perces Q1-et, ám a folyamatosan érkező csapadék lutrivá változtatta az időmérő elejét.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a pilóták folyamatosan köröztek, hiszen nem lehetett tudni, hogy mikor lesz a legjobb állapotban a pálya, de csak nagyjából 11 percen át zajlott zavartalanul az edzés – Logan Sargeant kétkerekes elfékezését és első kanyarban bemutatott falkoccolását leszámítva, ami után az amerikai mehetett új első szárnyért a boxba –, ekkor ugyanis Sergio Pérez hibázott és nagy sebességgel odacsapta a Red Bullját a 8-as kanyarban. A piros zászlós megszakítást eredményező mutatvány könnyen lehet, hogy megpecsételte a baleset pillanatában a 9. helyen álló mexikói pilóta red bullos karrierjét, hiszen eleve nagyon ingott alatta az ülés.

Dráma a Magyar Nagydíjon: Pérez rommá törte a Red Bullt az időmérőn (videó)

A Q1 11 perces kényszerszünet után folytatódott Hamilton, Sainz, Verstappen, Piastri, Alonso, Norris, Sargeant, Leclerc, Pérez, Ocon, Albon, Gasly, Cunoda, Russell, Ricciardo, Stroll, Magnussen, Csou, Hülkenberg sorrendben. Mivel az eső a szünet alatt is esett, a pálya rosszabb állapotban volt, mint a megszakítás előtt, de hamar felszáradt, így volt miért izgulni a hajrában is. A két Alpine már nem jött ki, amin egyaránt rajta veszítettek, és az utolsó két helyre visszacsúszva 19.-ként és 20.-ként zártak.

Úgy tűnt, hogy Pérez sikeresen kiejtette a megszakítás alatt a 16. helyen álló Ricciardót, ám az ausztrál huszárosat hajrázva az utolsó pillanatban megnyerte Hamilton előtt a Q1-et. A másik Mercedesben Russell azonban nem tudott eleget javítani, így végül a 17. helyen kiesett, és csak a Csou-Ocon-Gasly hármast előzte meg. A Mercedes kétszeres futamgyőztes a rádióban rögtön elnézést kért és magára vállalta a kiesést, ugyanakkor megkérdezte, miért nem volt elég üzemanyag az autójában ahhoz, hogy végig a pályán tudjon maradni a Q1-ben.

Pérez sem jutott tovább – ami csak a rajthelyezése miatt volt fontos, hiszem továbbjutás esetén a 15. helyet szerezte volna meg, feltéve, hogy nem kell büntetést érően erőforrás-elemet cserélni az autójában a futam előtt – és a 16. lett, miközben Kevin Magnussen a 15. pozícióban csusszant tovább, miként mindkét Williams is beverekedte magát a Q2-be.

A Q1 végeredménye:

Q2

Az eső nem áztatta el a pályát az újabb szünet alatt, sőt, elállt, így a Q2 minden addiginál jobb pályaviszonyok mellett vette kezdetét, amit Sainz használt lágyakon futott 1:17.028-as ideje is jelzett. Hamilton hamarosan már 1:16.5-re, Verstappen pedig 1:15.7-re szorította le a lécet. Piastri kis híján még ennél is gyorsabbat ment, de végül 0,015 másodperccel elmaradt a hollandtól.

A java persze még hátra volt, hiszen érkeztek az új gumis körök. Elsőként Sainz javított, de Verstappent ő is csak megközelíteni tudta (1 tizedre), majd jött a vihar előtti csend – szó szerint senki nem volt kint a pályán néhány percig. A hajrának Verstappen, Piastri, Sainz, Alonso, Norris, Leclerc, Stroll, Hamilton, Magnussen, Cunoda sorrendben vágtak neki az állva maradt pilóták, míg a kieső helyeken Bottas, Sargeant, Albon, Hülkenberg és az idő nélkül álló Ricciardo volt az állás.

Mivel ismét nagyon a végére hagyták a mért köröket, a silverstone-ihoz hasonló tumultus alakult ki a boxutcában, de végül mindenki felért a mért körére. Hamilton kimaradt a dugóból és viszonylag korán nekivágott az utolsó próbálkozásának, de már a kettes kanyarban nagyon megcsúszott, majd az ötösben is többször megindult alatta a W15-ös hátulja. Nem is lett jó az ideje, és egy ideig úgy tűnt, kiesik, ám végül a 10. helyen éppen, hogy továbbjutott. Nem sokon, mindössze 1 századon múlt, Hülkenberg ugyanis ennyivel maradt elő tőle a 11. helyen.

A Haas német pilótája mögött Bottas, Albon, Sargeant és Magnussen volt a kiesők további sorrendje, míg az élmezőnyben Norris 1:15.540-nel megelőzte Verstappent és megnyerte a Q2-t. Ám mivel többen nem fejezték be a mért körüket, a sorrendből nem volt érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

A Q2 végeredménye:

Q3

Az időmérő végére ismét esőt jósoltak, ezért megvolt rá az esély, hogy mindenkinek egyetlen lövése lesz. Verstappen 1:15.555 tulajdonképpen megfutotta ugyanazt, amit Norris a Q2-ben, a McLaren britje azonban tovább szorította le a lécet, és 1:15.227-tel az élre állt. A pontversenyben az első két helyen álló kettős mögött Piastri, Leclerc, Hamilton, Alonso, Sainz, Stroll, Cunoda, Ricciardo sorrend alakult ki, de nem maradt, mert az eső nem jött meg olyan intenzitással, mint várták.

Mindenki azonban így sem tudott mért kört megtenni, Cunoda ugyanis túl szélesre futott az ötös kanyar kijáratán és leborotválta a falat, azzal Péreznél is jobban összetörve az autót. A baleset előtt Piastri 22, Verstappen pedig 46 ezreddel maradt el Norris korábbi idejétől, de még nem volt minden veszve, a piros zászló megjelenésekor ugyanis maradt még 2 perc és 13 másodperc az órán.

Hogy a használt gumikon ez kinek, mire lehetett elég, azt előre nehéz volt megjósolni, de Verstappen és Alonso egyaránt úgy gondolta, nincs értelme tovább próbálkozni, így ők már az újraindítás előtt kiszálltak az autóból és a mérlegelés felé vették az irányt. Mint kiderült, nekik lett igazuk, a sorrend ugyanis már nem változott számottevően (csak Ricciardo előzte meg Cunodát), így a McLarené lett az első sor, míg a Red Bull egy 3. és egy 16. helyet könyvelhetett el.

A Magyar Nagydíj időmérő edzésének végeredménye: