back to top
KezdőlapFormula 1„Mindent megteszek, hogy ne szállhassatok be” – személyeskedésig fajult az F1 és...

„Mindent megteszek, hogy ne szállhassatok be” – személyeskedésig fajult az F1 és az Andretti vitája

-

A korábbi F1-es világbajnok, Mario Andretti elmondása szerint megdöbbentő reakciót kapott a Liberty Media vezetőjétől annak kapcsán, hogy miért akadályozzák fia csapatának beszállását a királykategóriába.

A Forma-1 és az Andretti közötti, egyre csúnyább és zavarosabb kötélhúzás az év eleje óta tart, ekkor nyilvánította ki a sport, hogy nem fogadta el a sportba 2026-tól új nevezőként beszállni szándékozó amerikai csapat pályázatát.

Az Andretti azóta is ugyanúgy dolgozik, mintha megkapta volna a jóváhagyást, nagy erőket mozgósítva próbálja bizonyítani felkészültségét és szándékainak komolyságát. A silverstone-i bázis megnyitása után a napokban egy jelzésértékű húzással megszerezte az eddig az F1 kötelékében dolgozó Pat Symondst technikai részlegének tanácsadójaként.

Kiderült, hova szerződik az F1 leghíresebb botrányának szereplője

Mario Andretti, akinek fia, Michael igazgatja a csapatot, most az NBC-nek számolt be egy őt teljesen letaglózó beszélgetésről, amit az F1-et tulajdonló Liberty Media vezérigazgatójával, Greg Maffeijel folytatott le még a Miami Nagydíj szombatján. Andretti éppen az F1 vezetőjével, Stefano Domenicalival társalgott, amikor Maffei odalépett hozzájuk.

„Mr. Maffei megszakította a beszélgetést és azt mondta: »Mario, csak azt akarom mondani, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy Michael soha ne szállhasson be a Forma-1-be.«”

„Alig akartam elhinni, ez tényleg a padlóra küldött. Itt egy üzletről beszélünk. Nem gondoltam volna, hogy ennyire személyes dologról van szó. Jézusom, tényleg nem tudtam elhinni. Mintha szíven lőttek volna” – idézte most vissza hüledezve az idősebb Andretti.

Egy a Liberty Mediához közel álló, a neve elhallgatását kérő forrás azóta azt mondta az NBC-nek, hogy a beszélgetés nem egészen úgy zajlott le, ahogy Andretti azt elmesélte. Szerinte Andretti ment oda Maffeihez, aki pedig jelezte számára, hogy nyomós üzleti okokból lett elutasítva a 2026-os csatlakozási kérelmük.

Az ügy eközben egyre magasabb szintekre gyűrűzik, nemrég már az Egyesült Államok törvényhozói is napirendre vették, és számonkérik az F1-et a szerintük minden feltételnek megfelelő Andretti kizárása miatt. Mario Andretti ennek kapcsán annyit mondott, nem ők kezdeményezték, hogy állami szinten is foglalkozzanak az üggyel.

„Mire az F1 meggondolja magát, megöregszek” – bosszankodik az Andretti egyetlen világbajnoka